Европейска столица на културата вече работи за града

За пръв път в историята на Пловдив се отделят толкова много средства за културно съдържание. Безспорен факт е, че Европейска столица на културата през 2019 вече работи за град Пловдив, доказва го и непрекъснатия ръст на нощувките и туристите през последните години, така коментира бюджета на Общинска фондация Пловдив 2019 за настоящата година, кметът Иван Тотев днес. Той припомни вече обявените 9 000 000 за Фондацията, плюс 1,5 млн.лева за Културен календар и подчерта, че културните инфраструктурни проекти на фондацията са заложени отделно в големия общински бюджет. Става дума за 4,2 млн. за  галерията на Гладстон, 1,3 за тази на Съборна, 1 млн. за инфраструктура в квартала с тютюневите складове и 12-те млн. за реконструкцията на централния площад. Кметът припомни още, че Правителството отпусна 16 милиона лева за реализиране на ЕСК. По думите му, никога досега на града под тепетата не са били осигурявани толкова много средства за култура.

Артистичният директор на Общинска фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева коментира, че благодарение на решението на МС днес екипът на фондацията може да работи в относително спокойна обстановка.

От 9 000 000 млн, които отиват по сметката на Фондацията, след приема на бюджета, само около 600 хил. лева са разходи по издръжка на Пловдив 2019, чийто екип в момента е 25 човека.  Очаква се през 2018-а да бъде увеличен с още 10-15 души.

Работната програма на фондацията за настоящия период става все по интензивна, гъста и динамична, разказа Куюмджиева и разкри някои подробности.

Ще бъдат проведени две големи маркетингови кампании;  предстои мониторинг през май, от който зависи дали Пловдив ще спечели 1,5 млн евро от фондация Мелина Меркурий; през същия месец Пловдив ще е домакин на годишна среща на градовете – европейски столици на културата, които са над 50 на брой; напролет ще дойдат артисти от цял свят, които ще работят по програмата за реката; стартира и програма за обучения на доброволци; продължават преговорите със спонсори от бизнес средите, както и работата по вече одобрените 72 културни проекта на обща стойност 9 млн.лева; до месец-два ще бъде обявена и програмата за Тютюневия град и други.   

Очаква се до края на месец януари да бъде обявена процедурата за избор на оператор за откриващото събитие в програмата ЕСК, чийто бюджет е 2 млн. лева. Това трябва да бъде мащабно и внушително събитие. Искаме Пловдив да се представи добре, каза Иван Тотев. Част от програмата за откриването ще се случи в Тютюневия град, друга на  площад "Централен", квартал "Капана" и Старият град.

Обмисля се възможността в откриващата седмица да бъде затворен за движение на МПС-та бул. "Цар Борис III Обединител" в зоната от Сточна гара до кръстовището с бул. "Шести септември".

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…