Print this page

Няма как културният календар на Европейската столица на културата 2019 – Пловдив да не е пълен със събития и фестивали. За всички вас, които се питате кога е най – подходящото време да планирате визитата си в града под тепетата, екипът на дигиталния гид Lost in Plovdiv събра най – интересните и вълнуващи от тях. Ако се нуждаете от още вдъхновение, за да изберете Пловдив за своя туристическа дестинация, може да си припомните причините на американската медия CNN да включите най – древния град в Европа в туристическия си маршрут.

Започваме ударно още през пролетта с два вече утвърдени феста. Първият е пролетното издание на Капана Фест, в който се сливат  разнородните форми на културата - от музика и танци, през кино, литература и театър до базар на занаята, ърбън арт и активна социална благотворителност. А за почитателите на пивото в Пловдив също през май ще се състои и поредното издание на „ДВЕ-ТРИ БИРИ ФЕСТ”.  То ще събере на едно място българските занаятчии пивовари и любителите на крафт пивото, което набира все по-голяма популярност в цялата страна през последните няколко години. . Амбицията на събитието е да представи всички онези хора, за които пивото е занаят, изкуство и качество на живот. 

През май е и пролетното издание на НОЩта на музеите и галериите, когато не пропускайте да посетите интересните локации, които организаторите са подбрали за вас. Тогава до полунощ за безплатно посещение са отворени редица музеи и галерии, а парти календарът е запълнен с разбиващи събития.

В самия край на месеца по традиция се провежда и пролетния панаир на занятите и „Фестивал на хляба”.  На главната улица на Пловдив се създава импровизирана занаятчийска чаршия, която пресъздава отминали и забравени времена, където около сто майстора облечени в национални носии, показват и демонстрират тънкостите на своите занаяти, с цел опознаване на културното ни наследство, запазване на българската идентичност  и традиции, част от които са занаятите.  

Целия пътеводител на събитията в Пловдив вижте тук

Снимка: Десислава Цвяткова

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…