Тротоарите на улица „Отец Паисий“ ще бъдат разширени за пешеходно движение. Работата започва до броени дни, съобщи кметът Иван Тотев. Диагоналното паркиране ще бъде прекратено като практика и там вече ще се паркира само успоредно на движението. Така ще се освободи повече място за пешеходци. Самата автомобилна паважна настилка ще бъде пренаредена, за да е по-равна и щадяща автомобилите.

Голяма промяна ще претърпи и зоната от улица „Патриарх Евтимий“ до хотел Одеон и Артнюз кафе. Без да се затваря напълно движенето, там ще се ограничи максимално паркирането, като разрешителни за влизане ще се издават само за зареждане от търговци и на местните живущи, които имат нужда. 

От 1 април ще бъде развален и договорът за два паркинга върху пешеходни зони около „Отец Паисий“ и „Патриарх Евтимий“. Единият от тях е на изхода на подлез „Археологически“ върху общински терен и се ползва под наем. Паркингът, който събира погледите на минувачите със затварянето с висяща грозна верига, ще бъде освободен от наемателите. Същото ще се случи и с паркинга срещу „Златната круша“, където има будка и бариера.

Другата голяма промяна ще бъде вкарването на контейнерите за смет под земята. Това е иновативен подход за Пловдив, който вече е изпробван на други места в България – например в Бургас. 

Бъдещите планове на общината са по подобен начин да се процедира и с улица „Христо Г. Данов“ – стига опитът с улица „Отец Паисий“ да бъде положителен, подчерта Тотев. Вече има съгласуван проект за реконструкция на Дондуковата (автентичната „Градска“) градина, макар и да няма яснота кога точно ще започнат дейностите там. Целта е да се направи качествена пешеходна връзка между парка и Римския стадион.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…