Казват, че „книгите са прозорец към света“ и макар да звучи твърде клиширано, не можем да не се съгласим. Книгите ни карат да мечтаем, с тяхна помощ можем да пътуваме и да изживеем различни емоции и не на последно място – те ни вдъхновяват и карат да се замислим върху нещата от живота. Дори и неангажиращата художествена литература дава широко поле за размисъл. Понякога цитатите са общовалидни истини, а друг път – само в контекста на историята, но винаги провокират у нас някакъв вид вълнения.


1.    „Никога не инвестирай душата си в тези, на които е достатъчно да дадеш пари!“ Джон Стайнбек, – „На изток от рая”

2.    „То е любов и още нещо. Нещо, за което си струва да се живее. Човек не може да живее за любовта, за друг човек обаче може.“ Ерих Мария Ремарк – „Трима другари“

3.     „Шансът е нож с две остирета.“ Ъруин Шоу – „Хляб по водите“

4.    „ ...толкова много да пораснеш, за да осъзнаеш, че да си дете е най – красивото нещо.” – Джеймс Матю Бари – „Питър Пан”

5.    „Докато се смеете сте в безопасност. Смейте се. Когато си изгубите смеха, губите всичко в живота си.” – Кен Киси – „Полет над кукувиче гнездо”

6.    „Свобода ли? Защо пък свобода? Щастието е само в това: да обичаш и желаеш, да мислиш с нейните желания и мисли, сиреч никаква свобода – ето щастието.” – Лев Толстой – „Ана Каренина”

7.    „Когато човек има безгранични мечти и амбиция да ги осъществи, всички те ще се превърнат в реалност.” – Димитър Димов – „Тютюн”

8.    „Ако искаш да разбереш какво представлява човекът, не го гледай как се държи с равните си, а с подчинените си”. – Дж. К. Роулинг - „Хари Потър и огнения бокал“

9.    „Никога не бива да се срамуваме от сълзите си.” – Чарлс Дикенс  - „Големите надежди”

10.    „Какъв скъперник е човекът – цени безценното до него, едва щом му посегне друг.” – Д. Дамянов – „Ревност”

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…