Казват, че „книгите са прозорец към света“ и макар да звучи твърде клиширано, не можем да не се съгласим. Книгите ни карат да мечтаем, с тяхна помощ можем да пътуваме и да изживеем различни емоции и не на последно място – те ни вдъхновяват и карат да се замислим върху нещата от живота. Дори и неангажиращата художествена литература дава широко поле за размисъл. Понякога цитатите са общовалидни истини, а друг път – само в контекста на историята, но винаги провокират у нас някакъв вид вълнения.


1.    „Никога не инвестирай душата си в тези, на които е достатъчно да дадеш пари!“ Джон Стайнбек, – „На изток от рая”

2.    „То е любов и още нещо. Нещо, за което си струва да се живее. Човек не може да живее за любовта, за друг човек обаче може.“ Ерих Мария Ремарк – „Трима другари“

3.     „Шансът е нож с две остирета.“ Ъруин Шоу – „Хляб по водите“

4.    „ ...толкова много да пораснеш, за да осъзнаеш, че да си дете е най – красивото нещо.” – Джеймс Матю Бари – „Питър Пан”

5.    „Докато се смеете сте в безопасност. Смейте се. Когато си изгубите смеха, губите всичко в живота си.” – Кен Киси – „Полет над кукувиче гнездо”

6.    „Свобода ли? Защо пък свобода? Щастието е само в това: да обичаш и желаеш, да мислиш с нейните желания и мисли, сиреч никаква свобода – ето щастието.” – Лев Толстой – „Ана Каренина”

7.    „Когато човек има безгранични мечти и амбиция да ги осъществи, всички те ще се превърнат в реалност.” – Димитър Димов – „Тютюн”

8.    „Ако искаш да разбереш какво представлява човекът, не го гледай как се държи с равните си, а с подчинените си”. – Дж. К. Роулинг - „Хари Потър и огнения бокал“

9.    „Никога не бива да се срамуваме от сълзите си.” – Чарлс Дикенс  - „Големите надежди”

10.    „Какъв скъперник е човекът – цени безценното до него, едва щом му посегне друг.” – Д. Дамянов – „Ревност”

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…