Lost in Plovdiv ни връща в детските спомени, където хлябът е от онзи истинския – мек и топящ се в устата

Кой може да устои на уханието на прясно изпечен хляб? Много от нас свързват този аромат с детството, когато най – често чупехме току – що купения и още горещ от фурната хляб, намазвахме го с масло, поръсвахме с чубрица и това беше най – вкусната храна.

Е, днес ще ви върнем към тези спомени и ще ви разкрием няколко местенца, където хлябът е от онзи истинския - мек, топящ се в устата и примамлив. Всъщност, през последните години  хлябът от нашите безгрижни детски дни изчезна и това, което се предлагаше по магазините, беше така наречения заводски хляб. С цел да издържа повече, той често е пълен с подобрители и набухватели. Дори начина на опаковане и факта, че няма как да стигне топъл до нас, го превръщаха в нещо не толкова примамливо.  Няма как да не сме щастливи обаче, че напоследък традицията на ръчно правения хляб се завръща. От една страна този занаят се опитват активно да възродят по -  стари места, за които това не е ново занимание, а от друга – създават се  крафт пекарни, които не се страхуват да експериментират и се опитват да бъдат различни и да предлагат голямо разнообразие на пазара.


Приготвянето на хляб е едно от най – старите занимания и за много народи той е символ в различни обреди и ритуали. В България е знак за гостоприемство и по традиция официални гости се посрещат с хляб със сол или с мед.

В случай, че сте почитатели на тестеното изделие, има една улица в Стария град, която не трябва да пропускате. Занаятчийската чаршия на „Стръмна” е едно от най – атрактивните места там. Първото нещо, което ще усетите, когато я приближите, това е изкушаващият аромат на прясно изпечен хляб. Той идва от Къщата на Майстор пекаря, където баш майсторът с много любов приготвя различни варианти всеки ден. Дори в момента той е в процедура по патентоване на два нови хляба – „Пулпудева” и „Евмолпийски”.

Къде в града под тепетата има още от старите и най-модерните пекарни може да рабозерете ТУК.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…