Колонията щъркели в близкото до Пловдив село Белозем - една от най-големите на Балканите - ще бъде спасена от изненадващите зимни условия с 40 кг риба. Подаръкът за прелетните птици идва с помощта на сдружение "Зелени Балкани" и Спасителния център за диви животни в Стара Загора, със съдействието на кметство Белозем. Общо 25 двойки щъркели живеят на покривите на училище "Гео Милев" и православния храм "Свети Георги", които ще получат жизнено важната помощ.

Щъркеловите двойки в България бяха неприятно изненадани от зимните условия, след тяхното пролетно прибиране в последните седмици. Студът и виелиците ги принудиха да слизат от гнездата си и да спят по земята. Един от големите проблеми за тях обаче не е студът сам по себе си, а най-вече трудното намиране на храна. Затова и помощта от "Зелени балкани" идва тъкмо навреме. Условията са тежки в цялата страна и будни българи се намесиха да спасяват красивите животни навсякъде. Известни станаха случаите в Северна България, където хора приютяваха щъркели в домовете си, като тези действия впечатлиха дори световноизвестните медии, като The Guardian.

Самото село Белозем е известно с редовния Фестивал на щъркелите. Там е една от най-големите колонии на балканите, като за наблюдение са изградени различни съоръжения на място. Помощта за животните там от години е съвместна, между кметството и сдружение "Зелени Балкани", които освен фестивала, изграждат основи за гнездата на щъркелите, както и много други събития в помощ на животните и за образоване на хората от региона за тях.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…