Емблематичната ар деко сграда на площад Джумаята ще бъде изцяло ремонтирана. От няколко дни скелето, което по-рано бе към Главната пешеходна улица вече заема фасадата към градинката на Джумаята. От края на миналата година сградата се ремонтира грижливо и много качествено. След края на ремонта на западната фасада остана впечатлението за разлика в цветовете на по-старата и по-новата част. Изглежда това е бил само частичен ремонт и сега и този недостатък ще бъде поправен. Освен пребоядисване, на много места грижливо и с автентични материали се възстановиха и декоративни елементи от фасадата.

Сградата е строена през 20-те години на миналия век и е един от емблематичните примери на ар деко стила, който навлиза в България след Първата световна война и именно в Пловдив постига най-големите си успехи. Архитект на сградата е Стойко Стойков, а първи собственик тютюнотърговецът Куцооглу.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…