Много ценно време бе изгубено в дискусии и неяснота за организацията на НОЩ Пловдив през 2018 година и това е основната причина тази година да бъде „нулева“ за събитието. Това заяви Веселина Сариева за KAPANA.BG във връзка с публикуваното решение на „Отворени изкуства“ фестивал през тази година да няма. Февруари и март са месеците, в които започва сериозната организация – публикуват се отворени покани, правят се уговорки с всички институционални и други партньори, подписват се договори. След като бе загубено това време, организацията стана невъзможна, уточни Сариева. Не само за фондация „Отворени изкуства“, а и за самите партньори, чиято дейност по организацията на участието им в Нощта изисква време.

Отношенията с Общината към момента са изгладени. Решението да няма НОЩ е взето съгласувано – то не е изненада за зам.-кмета по културата Александър Държиков, за големите партньори, за останалите организации. По този повод, Сариева уточни, че не очаква общината да се опита сама да организира Нощ на музеите и галериите през септември. 

Работата за провеждане на НОЩ 2019 вече тече. За основа ще се използва концепцията, която е заложена за фестивала през 2018-а година и ще бъде надградена и развита за следващата 2019-а. Тя се изработва, съвместно с Владия Михайлова, уточни Сариева, но запази детайли за по-късен етап. Датите за фестивала през 2019 година са 13, 14 и 15 септември.

„Отворени изкуства“ работи по много други проекти, добави още Сариева. В следващите седмици предстоят сериозни събития в София, свързани с Австрийския културен павилион. Организацията на едно събитие като НОЩ-та не се прави от днес за утре и няма как да си променяме плановете толкова бързо. Надеждите са, че през 2019 всичко ще се случи гладко и без проблеми.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…