Вижте краткия обзор на предстоящите събития в Пловдив за месеците май и юни, за които разказва заместник-кметът инж. Александър Държиков

С настъпването на пролетта и хубавото време в Пловдив започва активния сезон на културните събития от Календара на Общината за настоящата 2018-та година.  За предстоящите прояви в първите месеци май- юни, разказва заместник-кметът по култура и туризъм на Община Пловдив инж. Александър Държиков.

Както всяка година, в календара на Община Пловдив присъстват традиционни събития, посветени на национални и общоградски чествания, празници и годишнини, които започват още от първите дни на януари. Предстоят 9 май - Ден на Европа и тържественото отбелязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост с множество прояви, които ще се състоят в периода 11 – 24 май. Празник ще има и за Международния ден на детето - 1 юни, а на 2 юни ще почетем Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България. В първите два месеца – май-юни ще има и събития, организирани от Община Пловдив, съвместно с  Министерство на културата, държавни и международни културни институти и дипломатически мисии. Сред тях са Международния ден на културно-историческото наследство на 18 април, Европейска нощ на музеите и галериите на 18 май, Европейска нощ на литература на 9 май, Австрийски музикални седмици. Церемонията за връчване на ежегодната Награда “Пловдив” е на 23 май в ДК „Борис Христов“. С Наградите „Пловдив“ се удостояват творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирано през изминалата година. Въчването на Националната награда “Христо Г. Данов” ще е на 15  юни  в  Къща-музей  “Хр. Г. Данов”.                                                     

Предстои реализацията и на множество проекти, финансирани по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ от „Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от календара на културните събития на Община Пловдив”. По този компонент  се организират и провеждат по-големите и значими фестивали, биеналета, панаири на изкуствата, отделни събития в различните видове изкуства, както и такива, свързани със социализация на културно историческото наследство, неформално образование в сферата на културата, стимулиране  на иновативни практики и експериментални форми на територията на Община Пловдив и които допринасят за запазване на идентичността на града и утвърждаване на Пловдив като културна столица и творчески град.

Сред тях са 16-то издание на Литературния фестивал "Пловдив чете" 2018 , който ще се проведе в периода 11 – 16 юни, с официално откриване на Античния театър на 12 юни. Петият Международен Фото Салон Пловдив -2018 е от 29 юни до 16 юли. Дългоочаквания нов фестивалът Divas in Plovdiv е на 8 и 9 юни на Античен театър, Панаирът за кулинарно изкуство  „Етно кухня на колела“ (пролетно издание) е на 11 – 17 май . И през настоящата година ще се състои добилият огромна популярност   „Народен събор Пловдив“ в Парк "Лаута" в район Тракия. Той е на 12 и 13 май. Фестивалът за съвременно изкуство „Процес – Пространство“ е в периода 18 май – 15 юни в Къща “Експозиция Енчо Пиронков“ и къща “Експозиция Георги Божилов – Слона”. Деветият  Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" (пролетно издание) започва на 17 май и продължава до 30 юни. Атрактивният и нов за града Пловдив Мези / Plovdiv Mezi се провежда за втора година в периода 30 май – 3 юни в Район „Тракия“, парк “Лаута“. Второ издание за годината ще има и от  6 до 9 септември по повод Празника на Пловдив. „Наследство - Сливане на традиции и бъдеще - ЗАЕДНО“ е името на Фестивала на хляба от 17 - 20 май в Старинен Пловдив. Фестивалът „Две – Три бири Фест“ е на 19 и 20 май в Тютюневия град. Началото на Международния фестивал за театър и съвременен танц "Черната кутия" Пловдив е на 31 май, като фестивалът продължава до 6 юни.

Един от големите акценти в културната програма на  Пловдив е дългоочаквания концерт на STING 2018 на Античен театър на 19 и 20 юни, като билетите и за двата дни са разпродадени изцяло от преди месеци. Ново събитие в календара е Международния фестивал „Здравей, Армения“ на 3 юни на Римски стадион. Пловдивчани и гости на града могат да гледат постановките от Театралната панорама на комедиите "Завеса под звездите" в лятно кино "Орфей" от май до септември. Новото събитие „Класик OPEN AIR – Пулсът на Пловдив в ¾“ на Държавна опера Пловдив е в периода май - септември в Тютюневия град. Младежкият творчески фестивал "Не на дрогата" на 9 и 10 юни отново се провежда в  Цар Симеонова градина. Най-старият пловдивски фестивал - Международният фестивал на  камерната музика е от 10 до 20 юни в Етнографски музей. “Дни на Тракийската култура 2018” продължават цяла седмица от 20 юни до 26 юни в Културен център “Тракарт”. Интересно ново събитие е Пловдивски средновековен фестивал „Животът в Пловдив  през Средновековието“ от 22 до 24 юни на Младежкия хълм. „Текстил и град. Текстилното наследство на общностите в Пловдив – Старинни умения за нови творения“ е името на двудневен проект, който ще се проведе на 29 и 30 юни в Старинен Пловдив. Дългоочакваното и обичано от младата аудитория събитие „Капана фест“ започва своето пролетно издание от 1 до 3 юни в квартал Капана, за да  продължи и през есента в периода 21-23 септември.

Вижте датите на събитията, които можете да посетите на Античния театър през май и юни 2018 година

29.05.2018 г. - Концерт на дует „Ритон“, част от Седмицата на благотворителността.

30.05.2018 г. - Съвместен концерт на ансамбъл „Тракия“ и Северняшки ансамбъл „Иван Вълев“ гр. Плевен

31.05.2018 г. - Концерт на Графа

02.06.2018 г. - Тържество по повод 60-та годишнина на ЕГ „Пловдив“

04.06.2018 г. - Спектакъл „За сватбите“ на Камен Донев на Драматичен театър Пловдив

06.06.2018 г. - Фолклорен концерт с участието на ансамбъл „Тракия“, Академичен ансамбъл към АМТИИ, ансамбъл „Седенчица“, ансамбъл „Иглика“, ансамбъл „Слав Бойкин Раковски“

08.06.2018 г. - Концерт от фестивала DIVAS IN PLOVDIV

09.06.2018 г. - Концерт от фестивала DIVAS IN PLOVDIV  - ИМЕЛДА МЕЙ – новата музикална емблема на Ирландия

10.06.2018 г. - Концерт на ИМАНИ

12.06.2018 г. - Официално откриване на литературен фестивал „Пловдив чете“, Фондация „Изкуство без граница“       

13.06.2018 г. - Спектакъл „Сънят на Пилат“, Фондация „Ценности“ 

14.06.2018 г. - Концерт на Любо Киров, „МАСКАРТ“ ЕООД

19.06.2018 г. - Концерт на Стинг, „София Мюзик Ентерпрайсис“ АД

20.06.2018 г. - Концерт на Стинг, „София Мюзик Ентерпрайсис“ АД

23.06.2018г. - „Мадам Бътерфлай“- оперен спектакъл, Държавна опера- Пловдив

26.06.2018 г.- Балетен спектакъл „Лебедово езеро“, с участието на звездите на Болшой театър Алена Ковалева и Якопо Тисси, Балета на Македонската опера и балет и Оркестъра на Опера Пловдив.

28.06.2018 г. - Концерт на Лили Иванова

30.06.2018г. - Viva L`Operetta - с участието на звездите на оперетата в Будапеща - Силви Сенди и Карой Пелер

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…