Истории от първите, до най-скорошните проекти на Кристо; откъде идва интересът на световноизвестния артист към работата с платове; къде си е играл като дете и как се е отразила социалистическата власт на него и семейството му – тези и ред други истории от творчеството и живота на Христо Явашев са част от изложбата, която от няколко месеца пълни едно от изложбените пространства в музея „Дом на хумора и сатирата“ в Габрово.

Дори това описание да звучи тривиално – изложбата далеч не е такава. Всъщност в едно пространство са обединени две изложби – „Кристо и Жан Клод. Проекти“ и „Роден в Габрово“. Без да шокират с излишна и самоцелна оригиналност, двете изложби са истинско попадение в застоялата някъде назад в миналото българска изложбена сцена. В „Дома на хумора и сатирата“ всеки посетител ще се наслади на един професионално представен разказ за живота и творчеството, за отделните творби на Кристо и Жан Клод и техните истории. А когато нещо е поставено качествено в една изложба, представянето ѝ е толкова просто: няма нужда от коментари за подредба, за осветление, за качество на материалите.

Самата изложба трябва да се изживее на място. Богатото съвместното творчество на Кристо и Жан Клод – и самите работи – са представени разбираемо, с кратки, ясни и съдържателни текстове и елегантно подредени фотографии, които не натоварват. На няколко места има кратки видеа – едно интервю с Кристо и два клипа, заснети с дрон над „Плаващите кейове“ и над местност край Габрово, свързана с детството на малкия тогава Христо Явашев. Изключително полезни и разбираеми, но и естетически издържани, са представените хронология и карта на творбите на Кристо и Жан Клод.

В частта „Роден в Габрово“ е представена историята на семейството. Тази история обаче в никакъв случай не е случайна. Разказан е пътят на баща му и майка му, които се събират от двата края на България – съответно Варна и македонския край, и в Габрово започват работа, а в последствие и управляват текстилна фабрика. Именно платовете ще станат съществена част от творчеството на артиста Христо Явашев. След промените от 9 септември целият този бизнес изживява нерадостна съдба, а присъствието на фамилията изобщо в Габрово става невъзможно. Те се местят в Пловдив, където Кристо завършва училище, преди да стигне до София и художествената академия.

Подробният разказ за тези събития, обогатен с документи, снимки, архитектурни чертежи, карти и артефакти спомага да си направим много връзки между творчеството на Явашев и неговото ранно оформяне в детските и юношески години. Богатата информация обаче не натоварва, а се движи като един достъпен и приятен разказ, без да бъде елементарен.

Двете изложби в една – „Кристо и Жан Клод. Проекти“ и „Роден в Габрово“ са на точното си място в Дома на хумора и сатирата в града в северните склонове на Стара Планина. Дори някоя от тези изложби на тръгне на турне, препоръката е да се разходите до „Дома на хумора и сатирата“ и да я видите на мястото, за което е създадена и там, където най-добре може да бъде разбрана. Със сигурност те могат да бъдат посетени поне до края на месец юли.

Шансът изложбите за Кристо да са ви предостатъчни е голям, но добро допълнение биха могли да са изложбите в другите пространства на „Дома на хумора и сатирата“ – на художника Иван Газдов или на сатиричните компютърни игри на италианеца Паоло Педерчини. Само след няколко дни се открива и обещаващата изложба на карикатуриста Тодор Цонев.

Изложбите „Кристо и Жан Клод. Проекти“ и „Роден в Габрово“ обаче са напълно достатъчни за специално пътуване до Габрово. Безспорно това е е един от най-качествено изпълнените в България в последните години. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…