Предстои последна среща по режимите в зоната

Шестмесечното чакане на отговор от Министерство на културата е към своя край. Министър Боил Банов е разпоредил в края на изминалата работна седмица в спешен порядък да се финализират съгласуванията на режимите в Тютюневия град. Новината съобщи кметът Иван Тотев минути преди откриването на фестивала „Вкусът на Пловдив“.

„Преди малко говорих по телефона с арх. Краси Тодоров – директора на НИНКН, по  темата с тютюневите складове в Пловдив и режимите, които започнахме да работим заедно с МК и Сдружението на собствениците там. Стана ясно, че от миналата седмица министър Банов е разпоредил по спешен порядък да се финализират режимите и да се приемат. Тази седмица ще имаме официална среща. Ние на 99 % сме готови вече, съгласувахме режимите, просто още един път трябва да се видим за последни уточнения. Надяваме се в най-бързо време да минат и през Национален експертен съвет,“ разказа кметът.

Той припомни, че имаше един доста дълъг период, в който работата между институциите беше спряла.  „Най-вероятно поради голямото натоварване на Института,“ коментира градоначалникът.

Правилата за режимите и визията на зоната, която попада в проекта Тютюнев град бяха изработени съвместно със Сдружението на собствениците на складове

Те възложиха на частно архитектурно бюро разработката на цялостна концепция, която бе презентирана с участието на министър Банов в Пловдив и приета с някои забележки.

„Надявам се с тази среща всичко да бъде решено, защото Община Пловдив към настоящия момент не може нито да издава строителни разрешения, нито да приема обекти. Не може да извършва никакви дейности в зоната, частните собственици по същия начин. И виждате какво се случва - имаме едни укрепени фасади без да може собствениците да изпълняват инвестиционни проекти,“ коментира още Иван Тотев.

Постигането на съгласие и задвижването на колелото на предстоящата среда ще даде възможност да се отпуши процесът в Тютюневия град и да започне управата на града да поддържа и тази историческа зона.

Припомняме, че на 2 март кметът критикува МК и НИНКН, че вече половин година няма движение по подадените проекти.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…