Пловдив като Европейска столица на културата 2019 ще бъде представен в рамките на Шестия фестивал на езиковото разнообразие в Солун. По покана на Генералното консулство на България в Солун част от екипа на фондация „Пловдив 2019“ ще отпътува към гръцкия град в края на тази седмица, за да представи с презентация и информационен щанд събитията от програмата на града за 2019-та. Събитието  ще се проведе от 18 до 20 май, където в огромните пространства на пристанището ще бъдат разположени щандовете на различните държави. Фондация „Пловдив 2019“ ще представи града още с различни рекламни материали, свързани с предстоящото домакинство на титлата. Всяка година участниците във форума показват езиковото и културното си многообразие чрез участие в програмата с песни, танци, театрални постановки, обичаи и традиции.

Фестивалът на езиковото многообразие се организира под егидата на Община Солун, с участието на Генерални и почетни консулства, институции и различни организации. Празникът е насочен към популяризиране на идеята за плурализъм и приемственост, социално взаимодействие и сътрудничество,  хуманизъм  и солидарност.

Пловдив се включва във форума заедно с традиционни участници като Франция, Германия, Австрия, Албания, Русия, Сърбия, Румъния, Турция,  Украйна,  Италия, Испания, Грузия, Палестина, Чехия, Финландия, доброволчески организации, гръцката организация на Червения кръст и др.

Пловдив и Солун са побратимени от 1983 г. Тази година се навършват 35 години от побратимяването на двата града. Солун е бил Европейска столица през 1997 година. Участието в престижния форум се осъществява като продължение на сътрудничеството в областта на културата и туризма, стартирало между кмета Иван Тотев и Янис Бутарис – кмет на Солун.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…