Истории от квартала оживяха по време на проекта "Покана за приятелство", реализиран от екипа на Театър на отговорността (ГАЛЕРИЯ)

Децата на пловдивския квартал Коматево поднесоха с изразните средства на съвременното театрално изкуство калейдоскоп от приказки - истини за местната памет.  Под менторството на театрална режисьорка Елена Панайотова, заедно с екипа на Театър на отговорността в рамките на проекта "Покана за приятелство",  деца от ОУ " Захари Стоянов" два месеца изследваха като истински етнографи локалната културна история. Съвместно  с артистите те взимаха интервюта от местните хора и заснемаха най-опасните места в квартала, които претвориха в мултимедийната интерактивна презентация. Тя бе представена в препълнения салон  на читалище "Иван Вазов", партньор по проекта, миналата неделя. В тази съвременна работилница оживяха по изключително жив и театрален начин забравени истории от Коматево.Взаимодействието между децата от квартала, които събираха истории от хората от общността е голяма ценност не само за проекта, тъй като хвърля мост между поколенията. Финалният спектакъл в салона на читалището бе посрещнат с много интерес и бурни аплаузи от широката публика , която се вълнуваше от неочаквано събудената колективна памет.Там изплува споменът за единственото оцеляло бебе при земетресението от гр. Чирпан през 1928 г., чиито родителите се преселват в Коматево, и то става причина за възникване на лозарството  в квартала. Призракът на недовършения строеж на разширението на местното училище, което навремето не е могло да побере коматевските деца, сега се е превърнал в опасна за живота, рушаща се сграда. Зрителите си припомниха още Луковата къща - символ на изобилие и аристокрация, както и старата легенда  за турския паша, който преминавайки през селото казал, че е това е толкова малко „като комат хляб“ и така останало името му Коматево.  

Режисьорката Елена Панайотова е известна със своята работа с деца в събиране на истории и създаване на представления - един модерен начин на разказване на истории и забравена традиция у нас. С проекта Театър на отговорността доказаха невероятния си усет да откриват и създават приказки –истини, които вълнуват.   Проектът "Покана за приятелство"  към най-далечния квартал на Пловдив – Коматево, е доказателство как вдъхновен от целите и приоритети на инициатива Европейска столица на културата - Пловдив 2019, може да осъществи жив контакт с паметта на града и да остави следа в съвремието. 

"За мен беше много вълнуващо да бъда ментор и да водя  младите артисти от Театър на отговорността в техните първи стъпки в изследване на местната памет. Вярвам, че точно подходът, в който деца събират истории и ги разиграват заедно с артистите, за да ги върнат обратно на общността, може да има ефект на трансформация,“ коментира пред Под тепето режисьорът Елена Панайотова.

Макар и родена в Пловдив, Елена Панайотова дебютира в града под тепетата със спектакъла „Сестри Палавееви“
Макар и родена в Пловдив, Елена Панайотова дебютира в града под тепетата със спектакъла „Сестри Палавееви“

Когато децата говорят, общността е много по-отворена и възприемчива, и това, което е казано бива чуто, а и може да доведе до действия. Така децата, които са нашето бъдеще се заравят в миналото и ни показват, това което е забравено или това, което има нужда да се промени, за да се създава настояще, смята Елена.

Панайотова подчерта, че прекрасната инициатива на общинската фондация „Пловдив 2019 - Читалища“ дава възможност подобни проекти да бъдат реализирани и да се превръщат в публични платформи на паметта на града.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…