Това стана ясно на първия форум „Културните политики в България“ на движение „Реформи в културата”, който се провежда днес в Лимакон център в Пловдив

Дебатът събра водещи дейци в културата, които обсъдиха проблемите в сферата и предложиха нови идеи за развитие

С добри новини за културната сфера, интересен дебат и желание за диалог премина първата част от срещата на новото движение „Реформи за култура“ в Пловдив, в което освен активистите участва и министър Боил Банов, разказва Под тепето. До обяд премина презентацията на проф. Александър Кьосев и дискусия с участието на министъра на културата. Срещата се проведе в Limacon център, като идеите на движението е да излязат с конкретни идеи и за промени в културната политика на страната. На срещата присъстваха много дейци на културата от цялата страна и Пловдив.

Проф. Кьосев, един от водещите преподаватели по културология в Софийския университет, представи своята визия за културата. Той коментира, че е много трудно тя да бъде контролирана и ръководена в някаква посока, тъй като обикновено е саморегулираща се. За него по-важно в едно общество да се оформят общи културни модели и ценности – не е нужно всеки да ходи на опера или в галерии, но да бъде учтив, да уважава истината и справедливостта. Управлението на микрониво на тази „ежедневна култура“ обаче е опасно, тъй като в историята често води до тоталитарни режими. Всичко това може да се случва с леки мерки, и става много бавно, подчерта Кьосев.

Той уточни, че в днешните общества винаги има конфликтни групи – различни културни, които са в конкуренция една с друга. Културните политики на една държава е да успява да създаде такава среда, в която да се развиват всички и тези конфликти да се разрешават най-лесно.

В момента в България няма културна политика, коментира Кьосев, министерството единствено осигурява заплати на чиновници. Отсъства всякаква идея, например, за данъчни облекчения, които да стимулират бизнеса да инвестира или дарява за култура. Кьосев разкритикува и липсата на анализи и статистики в сферата на културата. Няма никакви реални данни, а и самото министерство не инициира нови изследвания. Решенията се взимат на сляпо, коментира професорът по културология.

Във втората част на изследването той цитира известните проблеми на книгоиздателите и библиотеките, като спомена цифри за количеството издавани книги, както и за проблемите на библиотеки и читалища да купуват нови издания.

След презентацията на Кьосев се изказа самият министър Банов, който похвали организаторите и заяви желание за диалог. Той покани структурата и за други срещи и дебати. Министърът разкритикува самата презентация на проф. Кьосев след похвалите за доброто представяне на информацията – според Банов управлението на музеите и галериите под шапката на Министерството на културата е ясно и прозрачно, а самият той се бори за увеличаване на средствата и по-доброто им разпределение. Професор Кьосев отговори, че очаква да види не само думи, а и реални действия.

Боил Банов добави конкретика – увеличават се средствата в някои насоки, като фонд „Култура“. Той подчерта, че лично ще се бори за запазването на Центъра за култура и дебат „Червената къща“, за чието закриване притеснено алармираха културните дейци.

В дебата се включи и книгоиздателя Манол Пейков, който припомни нуждата от намаляне на ДДС за книгите, подпомагане на издаването на български творби в чужбина и участието ни по международни книжни панаири. В края се изказа и скулптор, който подчета, че не е важно само колко средства се изразходват за култура и увеличаването им няма да промени нищо, ако не се подобри методиката и начина, по който тези средства се използват.

Срещата продължи и следобед с презентации с теми за „Пловдив 2019“, културното наследство и изпълнителските изкуства. Целта на организацията „Реформи в културата“ е да проведе множество дебати, с които да излиза с концепции и идеи за развитие на сферата в България.

Още снимки от форума може да разгледате в Под тепето.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…