Пловдивската публика може да се наслади на балета Жизел тази вечер на Античния театър, част от Opera Open. В главните роли влизат премиер солистите на Хърватския национален театър - Ива Витич и Гилерме Гамейро Алвеш. Спектакълът е тази вечер заедно с пловдивската опера.

Двамата балетисти разгледаха Античния театър преди премиерния спектакъл на "ЖИЗЕЛ" на 5 юли. Витич и Алвеш, които са и двойка в живота, гостуват на OPERA OPEN по покана на маестро Диан Чобанов, който освен Музикален директор на Опера Пловдив е и постоянен гост-диригент на Хърватския национален театър.

Балетистите се запознават в Академията по танци в Цюрих. Португалецът Гилерме Гамейро е танцувал във Финлaндския национален балет, преди да стане главен солист на балета в Загреб. Ива Витич танцува с Националния балет на Португалия, по-късно се завръща в Хърватския национален театър в Загреб. От 2017 г. е повишена в главен солист на балета. Носител е наградите "Ана Роже" и “Hrvatsko Glumiste” , а през 2017 г. печели наградата "Владимир Назор" за ролята на "Жулиета" в "Ромео и Жулиета” на хореографа Патрис Барт.

„Жизел“ (на фр. Giselle) е балет в две действия на френския композитор Адолф Адам по либрето на Теофил Готие, Жан Корали и Жул-Анри Сен-Жорж и хореография на Жан Корали и Жул Перо, с по-късни редакции на Мариус Петипа (1884 г.)

Историята е вдъхновена от произведение на Хайнрих Хайне и се счита за апотеоз на романтичния балет. "Жизел"е част от представленията на новия сезон на OPERA OPEN на сцената на Античния театър в Пловдив. Спектакълът е с оркестъра и балета на Държавната опера Пловдив. Билети на касата и сайта на Операта в Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…