Бохем, авантюрист, любител на жените и оръжията, големият писател Ърнест Хемингуей е един от патриарсите на американската литература. Репортажното му писане е смятано за основополагащо за всеки прохождащ журналист. Той измисля модела Ледник в разказването на истории, като дълбочината на историите му е между редовете.

Хемингуей е роден на днешната дата през 1899 г. Носител е на Нобелова награда и години след смъртта си остава любим на читателите и критиците с шедьоврите си „Старецът и морето“, „И слънце изгрява“, „За кого бие камбаната“, „Сбогом на оръжията“, „Безкраен празник“ и други. Хемингуей е част от изгубеното поколение - група американски бележити литератори, живели в Париж и други европейски страни от края на Първата световна война до Голямата депресия.

„Много ми харесва животът. Ще ми бъде много трудно, когато ще трябва да се самоубия", пише Хемингуей. И се оказва пророк на собствената си смърт. На 2 юли 1961 г., след тежка и продължителна депресия, Хемингуей взима любимата си пушка и изстрелва два куршума в главата си.

Словата му обаче го правят безсмъртен.

Не падайте духом. Никога не падайте духом. Това е тайната на моя успех: никога да не падам духом.

Пътешествай само с тези, които обичаш.

Обичам да слушам. Слушайки внимателно, научавам много. Много хора никога не слушат.

Преди често пишеха за това, колко е сладко и прекрасно да умреш за родината си. Но в съвременните войни няма нищо сладко и прекрасно. Умираш като куче, без никаква причина.

Не съдете за хората само по техните приятели. Не забравяйте, че приятелите на Юда са били безупречни.

Работата е най-доброто лекарство против всички беди.

Умните хора много рядко са щастливи.

Няма по-верен приятел от книгата.

Човек не е създаден, за да понася поражения. Той може да бъде унищожен, но не и победен.

Добрите хора могат да почувстват красотата, имат смелостта да рискуват и силата да говорят истината. И именно тези положителни качества ги правят много уязвими. Именно затова добрите хора често са разрушени отвътре.

Всички умират по един и същ начин. Само начинът, по който си живял, или по който си умрял различават хората един от друг.

Най-болезненото нещо е да изгубиш себе си докато обичаш някой друг твърде много и да забравиш, че ти също си специален.

Пия, за да направя другите хора по-интересни.

Не можеш да се спасиш от себе си като се местиш от едно място на друго.

За да пишеш за живота, първо трябва да го живееш.

Никога не си помисляйте, че войната, без значение колко нужна или оправдана е тя, не е престъпление.

Котката има абсолютна емоционална честност. Човешките същества, поради една или друга причина, може да скрият чувствата си. Но една котка не може.

Хубаво е да имаш пред себе си крайна цел на пътуването, но пътуването има значение, не краят.

Всички истински подли неща започват от невинност.

Като писател не трябва да съдиш, трябва да разбираш.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…