Българската кухня е пъстра смесица от вкусове и аромати, повлияни от турската, гръцката и като цяло балканските култури

 

България, или скритият скъпоценен камък на Балканите, определено има с какво да ви очарова. Тя бързо се превърна в предпочитана и бюджетна дестинация за туристите, в която може да откриете пластове антична история, прекрасна география, съчетаваща в себе си величието на планините и безбрежието на морето, гостоприемна и приятелска атмосфера и не на последно място вкусна храна.

Българската кухня е пъстра смесица от вкусове и аромати, повлияни от турската, гръцката и като цяло балканските култури. Трудно е да се определи точно кое ястие откъде произхожда оригинално, но с годините някак си са се установили традиционни блюда, които си ги приемаме за типично български и не може да не опитате при визитата си.

Все пак имайте предвид, че някъде може да ви презентират мусаката като гръцка, а другаде – като типично българско ястие. Единствено за кафето нямаме претенции, тъй като в България и Пловдив може да пиете кафе от всяко кътче на света – бразилско, висок клас италианско, турско и прочие.

Но да оставим за момент темата с напитките и да се върнем към една лятна класика, която е перфектна за разхлаждане – тараторът. Той е задължителен стартер във всяко лятно меню и легендата твърди, че рецептата е открадната от гърците, а ние тук само сме му прибавили водата. Посветили сме му отделна статия и там разкриваме къде ще ви го приготвят най – вкусно.

Още една супа ще влезе в нашата импровизирана класация на най – българските ястия и това е шкембе чорбата. Тя е емблематична за нашата кухня и нека продуктите, от които се приготвя, да не ви откажат, защото е вкусна! Шкембето се ползва като лек за махмурлук, за да ви стопли през зимата, за да се погрижи за имунитета ви, като му добавите повече лют пипер или чушки. И както казахме – безотказното му действие срещу махмурлук е най-разпространено.

Почти няма заведение в България, в което на първо място в менюто да не е шопската салата. Дали ще е приготвена абсолютно по рецепта – с краставици, домати, лук и настъргано българско сирене, или ще е някаква авторска вариация, съветваме ви да я опитате. Може би най – важната съставка тук е сиренето, което никъде другаде няма такъв вкус.

Вижте кои други традиционни ястия препоръчва дигиталния гид Lost in Plovdiv.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…