Животът е лек и приятен, когато го живеем в зоната си на комфорт. Ако не опитваме нищо ново, тогава няма за какво да се стресираме, нали така? Преструваме се на прекалено заети, за да избегнем занимаването с неща, които не са ни познати.

Излизането от зоната на комфорт е трудно, защото очевидно не е комфортно. Никой не иска неудобства. Идеята обаче не е да живеем живота си с постоянно чувство за дискомфорт, а по-скоро да разширим зоната си на комфорт, така че да включва нещата, които винаги сме искали да направим.

Това става стъпка по стъпка, като постепенно предизвикваме границите си и ставаме по-отворени за нови преживявания. Щом успеете да излезете от рутината, ще отворите вратата за много по-пълноценен живот, нови професионални възможности и личностно израстване. Ето как.

1. Започнете с нещо малко

Има една африканска поговорка, която гласи: „Ако искаш да повдигаш планини утре, започни като вдигаш камъни днес.“

Всеки започва от нулата.

Започнете като се захванете с изучаването на чужд език, прибирате се вкъщи по друг път или си поръчате нещо различно в ресторанта, който често посещавате. Това ще ви накара да видите, че няма нищо страшно в новите преживявания и ще улесни справянето с по-големите предизвикателства по-нататък.

2. Направете промяна отвън, за да повлияете на това, което е вътре

Чувствали ли сте се някога различно, когато си направите нова прическа или облечете наистина хубав тоалет? Не е тайна, че начинът, по който изглеждате може да повлияе на това как се чувствате. Така че възползвайте се от този трик и направете промяна във външния свят, за да повлияете на вътрешното си състояние.

Това може да означава да промените външния си вид, да опитате нова рецепта, да преподредите дома си или да излезете с различна компания. Всичко около нас може да подпомогне или да попречи на успеха ни, така че ако ви е трудно да се промените, започнете с това, което е около вас и наблюдавайте как ще се промените заедно с него.

3. Вземайте спонтанни решения

Понякога очакването на нещо е по-стресиращо от самото събитие. Не се оставяйте да размишлявате и премисляте нещата прекалено много преди да направите нещо ново. Ако сте в колата и имате един час за убиване, спрете някъде спонтанно и направете нещо ново. Когато си пишете с приятел, питайте го дали е свободен да се видите по-късно.

За много хора да вършат нещата на момента е единственият начин да ги свършат. Това ви принуждава „просто да го направите“. И нищо не може да бие чувството за гордост и радост след това.

4. Проучете това, което ви плаши

Понякога се страхуваме от нещо, просто защото ни е непознато. Така че номерът е да проучите това, което искате да направите, за да започне да ви се струва познато. Ако например искате да скочите с парашут, потърсете най-добрите места за целта и прочетете ревютата. Гледайте клипове как хората скачат и разпитайте приятелите си дали са опитвали.

Може би ще започнете да се вълнувате още повече, когато видите колко много им харесва на хората. А и ще се чувствате по-подготвени да се изправите пред предизвикателството.

5. Намерете си приятел за приключения

Всичко е по-лесно, когато има кой да ви подкрепя и насочва. Това е особено вярно, когато опитвате нови неща извън зоната си на комфорт, които ви плашат.

Намерете приятел, който е успял да излезе от зоната си на комфорт и го разпитайте как го е постигнал. Другият вариант е да се сприятелите с някого, който също иска да предизвика границите си и да го направите заедно.

Ако пък предпочитате да го направите сам, чудесно. Само не забравяйте, че не е страшно от време на време да не успявате. Важното е да се изправите и да опитате отново.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…