За много хора харизмата е мъгливо понятие, което трудно може да се обясни. Увереност ли е? Сладкодумие? Или заразителна усмивка? Всъщност е всичко това и още много. Харизмата често се определя като привлекателност, която може да повлияе на околните. В нея има някаква желана власт над хората, която е полезна в различни ситуации от бизнес преговори до затвърждаване на лидерски позиции.

Да разберете как да станете по-харизматични обаче може да изглежда невъзможно, ако смятате, че не сте родени с природен чар. Но всъщност това, което прави човек харизматичен, може да бъде разбито на няколко основни качества.

Ето някои от най-важните умения, които трябва да овладеете, за да станете най-харизматичния човек, където и да отидете:

Комуникирайте умело

Можем смело да кажем, че ефективната комуникация е едно от най-важните качества, от които се нуждаете, за да овладеете изкуството на харизмата. Умелата вербална комуникация е обширна тема, но накратко тя включва:

  • Да се научите да сте добър слушател
  • Да говорите по-целенасочено
  • Да разпознавате езика на тялото на хората, с които комуникирате
  • Да подобрите ораторските си умения

Харизмата е, по същество, страничен продукт от определен тип комуникация. С овладяването на горните точки ще можете да общувате по начин, излъчващ харизма.

Използвайте силата на езика на тялото

Преминаваме към малко по-неосезаемите качества на харизматичния човек.  Езикът на тялото е продължение на способността ви да комуникирате вербално. Една интересна и вълнуваща история, разказана от човек, стоящ напълно неподвижен, не би била толкова въздействаща, колкото ако е разказана от човек, който вдига ръце, за да опише момента „Аха!“ или скача от вълнение, за да покаже радостна изненада. Освен това самият начин, по който се носите, комуникира увереност или пък нейната липса. Изправената поза например илюстрира първото, докато приведената, свита стойка показва второто. Усмивката също помага.

Поддържайте високи нива на енергия

Харизматичните хора обикновено имат много висока енергия. Сега вероятно ще кажете, че по природа не сте много енергични. Обаче няма нужда да бъдете. Харизмата влиза в действие единствено при взаимоотношенията ви с другите, така че е нужно да сте енергични само в определени моменти. Направете например няколко подскока, за да се заредите с енергия преди важна среща или си изградете сутрешна рутина, която да ви зарежда за целия ден.

Научете се да разказвате истории

Силата на разказа се простира далеч отвъд литературата, киното, телевизията и рекламата. Ставайки добър разказвач, вие ще можете да накарате околните да видят нещата от вашата гледна точка по по-ефективен начин. Всичко опира до това да държите хората ангажирани. Друга голяма полза от разказването на истории е, че позволява на другите да се свържат с вас на едно по-лично ниво (ако предположим, че споделяте лична  история) и ви прави по-харесвани и чаровни.

Създайте емоционална връзка

Повечето точки, споменати дотук са конкретни действия, които да предприемете, за да станете по-харизматични. Последната точка обаче е малко по-различна. Тя не е толкова конкретно действие, а по-скоро стратегия, която да повлияе на действията ви. Това е лепилото, което държи нещата заедно.

Всичко, което правите, трябва да комуникира определени неща емоционално. Когато става дума за харизма, излъчването на увереност, сигурност и знание също се свежда до това да чувствате страст към дадена тема. Езикът на тялото е чудесно средство за комуникиране на увереността и сигурността, докато вербалната комуникация е по-добра за показване на знанието и мъдростта - така че имайте това предвид, когато разсъждавате каква емоционална връзка искате да установите.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…