Премиерът обеща подкрепа, за да може най-високата гробница в света да бъде разкрита външно за  пика на Европейска столица на културата през 2019-а

Министър – председателят, министърът на културата, областният управител и кметът на Пловдив дойдоха в Маноле, за да разгледат уникалните археологически находки

Таня Грозданова

На височайше стълпотворение в събота ранен следобед се нагледа пловдивското село Маноле.  Министър – председателят Бойко Борисов, министърът на културата Боил Банова, зам.- министърът на културата Амелия Гешева, областният управител Здравко Димитров, кметът на Пловдив Иван Тотев, няколко от районните кметове, почти цялата група общински съветници от ГЕРБ, шефове на общински предприятия и директорът на ОД на МВР-Пловдив Атанас Илков, дойдоха в полето край селото, за да разгледат уникалните археологически находки.

Всички те се запознаха на място с последните открития, направени на могилата „Малтепе“ от  екипа на директора на Регионалния археологически музей – Пловдив археолог доц. д-р Костадин Кисьов.  През последната седмица там археолозите започнаха разкриването на  монументален гробен комплекс, какъвто не е откриван нито на Балканите, нито на територията на Европа.

Неговото проучване ще представлява изключителен принос в археологическата наука и световното културно наследство, категорични са откривателите му. Гробницата е висока 20 метра, а над нея са намерени 4-метрови основи на голяма статуя, разказа доц. Кисьов.

След като обиколиха лично могилата и разкритите части на гробницата, премиерът и придружаващите го  лица останаха силно впечатлен от видяното. До момента не е открит входът, но е видима няколко метрова стена от  глинобитна постройка, култови ями около могилата , в които са били полагани дарове, открити са и голям брой римски монети, които са от II и III век.


Гробницата край Пловдив е уникална, възкликна премиерът пред журналисти след обиколката и предаде част от разказаното му от доц.Кисьов. „Тя е най-високата открита гробница в Европа. Такава досега не е откривана нито у нас, нито на Балканите. Тепърва има да се проучва, за да знаем със сигурност за какво става въпрос, тъй като в момента за някои от нещата гадаем. Ще продължим с проучванията, за да сме сигурни и уверени какво точно сме открили", заяви Борисов.

Според археолозите цялата пирамидална конструкция на гробница е над 24-метра, на всеки пет метра има пластове от тухли, а останалото са монолитни блокове. „Толкова голяма гробница може да бъде само на император и то от времето на така наречените „войнишки императори“. Издирват се гробници на двама римски императори, от този период, и не е изключено тук да е положен един от тях,“ коментира доц. Кисьов. Другата възможност е тя да е на един от последните тракийски владетели на одрисите. Засега предположенията на археолозите са, че постройката е завършена в средата на III век. Очаква се това да се потвърди при изкопните дейности и разкритията, които предстоят. Има обаче и данни, че е започната по-рано - още в края на I или началото на II век от новата ера и може да е строена приживе за гробница на някой от последните тракийски царе. Около могилата е имало 450-метров зид от монолитни, високи 2 метра каменни блокове, което е още едно основание да се съди за изключително високия ранг на човека, погребан там. На върха на могилата е открито и средновековно  гробище.

Археологическите проучвания на могилата се провеждат вече втора година от екип на Регионалния археологически музей в Пловдив. Финансирането на разкопките до момента е от община Пловдив.

Могилата е с диаметър на основата 140 м и е висока 26 м. Малтепе се намира на 20 км източно от Пловдив. Засега археолозите са разкрили само най-горния пласт и близо 8-метрова стена. Виждат се следи от иманярски набези на самия връх, където част от стената е разрушена, но те не са успели да стигнат до вътрешността на могилата, което е радостно.

Ако тези предположения се докажат, това превръща Малтепе в уникална находка, каквато няма по целия свят. Толкова високи  гробни кули, но не под формата на пирамида, е имало в Палмира, но са разрушени. Подобни са открити и в Рим, но те са високи едва 5 метра, каза Костадин Кисьов.

Министър-председателят Борисов поръча на археолозите работата да върви с пълна сила и да не губят нито ден. Той настоя обекта да бъде готов за посещения до средата на 2019 г. когато ще е кулминацията на Европейската столица на културата в Пловдив.

Кметът на Пловдив Иван Тотев го увери, че финансиране за обекта е осигурено, а Костадин Кисьов обясни, че ще са му нужни 3 самосвала, 2 багера, 1 фадрома и 15 работници. За да може обектът да бъде разкрит в цялата му величественост ще трябва да бъдат изкопани и извозени близо 90 000 кубически метра пръст, които са оформили тепето. Едва тогава да се пристъпи към проучване на вътрешността и консервация.  

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…