Том Ханкс е един от най-обичаните актьори в Холивуд с изключителна звездна кариера. През годините е играл разнообразни главни и второстепенни роли, но сякаш предпочита вдъхновяващите истории за смелост и оцеляване, често базирани на реални събития. Онези истории, които ни карат да искаме да се изправим пред предизвикателствата в собствения си живот с кураж и увереност.

Някои очевидни, други по-малко познати, а някои толкова нови, че може все още да не сте ги чували, Том Ханкс може да се похвали с богато резюме от вдъхновяващи филми.

Капана.БГ подбра шест от най-вдъхновяващите филми на кино легендата.

1. Съли (2016)

Историята за спешното приводняване на пилот капитан Чесли Салънбъргър-Съли е от онези, които просто знаеш, че рано или късно ще бъде филмирана. Е, отне само седем години.

През януари 2009 г. опитният пилот капитан Чесли Салънбъргър-Съли приводни Еърбъс 320 върху полузамръзналата река Хъдсън без нито един от 155-те пътници на борда да пострада. Случаят бе определен от всички като истинско чудо, тъй като ако пилотът не бе взел точното решение навреме и не бе извършил така виртуозно приводняването, самолетът е щял да се разбие някъде в Ню Йорк. Веднага след инцидента обаче пилотът герой Съли е изправен пред съда, за да се изясни защо се е стигнало до тук и защо той е взел решение да предприеме възможно най-рискованата маневра.

„Съли“ е прекрасен филм за смелостта и куража да направиш правилното нещо и да отстояваш себе си, въпреки трудностите.

2. Корабокрушенецът (2000)

Уж има много филми за самотни острови преди „Корабокрушенецът“, но има нещо в тази лента, което я отличава. И не е само отличната игра на Том Ханкс.

Ако харесвате филми за оцеляване и  триумф над физическото бедствие, представянето на Ханкс в „Корабокрушенецът“  не е за изпускане.

3. Аполо 13 (1995)

В „Аполо 13“ Том Ханкс играе ролята на астронавта на НАСА Джим Ловел, командир на екипажа. Ханкс и останалите от актьорския състав се срещат с истински астронавти от НАСА, за да тренират за ролите си, и това си личи.

 „Аполо 13“ е едно от най-точните представяния на реални събития, изобразявани някога във филм, а историята за оцеляване и изобретателност на Ловел и останалата част от екипажа е наистина вдъхновяваща. „Аполо 13“ е доста дълъг филм, но ако харесвате драми, няма да откъснете очи от екрана до самия край.

 

4. Капитан Филипс (2013)

Още една скорошна роля на Ханкс, наред със Съли. В „Капитан Филипс“ той играе Ричард Филипс, капитан на американския търговски кораб „Маерск Алабама”. Филмът разказва истинската история за отвличането на кораба от сомалийските пирати през 2009 г.

Във филма капитан Филипс трябва да се справи със заплахата и да осигури безопасността на екипажа си. Лентата е напрегната и вълнуваща, а това е една от най-силните роли на Филипс.

5. Форест Гъмп (1994)

Нали не мислихте, че ще го пропуснем? „Форест Гъмп“ е класа. Това е филм за развитието на американската култура, който проследява няколко ключови събития през очите на главния герой Форест Гъмп. Но е също и за упорството и издръжливостта, с които Форест посреща предизвикателствата.

Форест ни учи никога да не се предаваме и ни напомня, че добротата и състраданието винаги са възможни, независимо къде се намираме в живота си и каква беда преживяваме.

6. Спасяването на редник Райън (1998)

В „Спасяването на редник Райън“ Ханкс се превъплъщава в капитан Джон Милър, който води екип зад вражеските линии по време на нашествието на Нормандия през Втората световна война, за да намери редник Джеймс Райън.

Филмът, режисиран от Стивън Спилбърг, майсторски изобразява трагедията и бруталността на войната и кара зрителите да се почувстват в центъра на събитията.

Въпреки всички трудности, капитан Милър и неговият екип откриват силата в себе си, за да устояват и триумфират над невъзможното предизвикателство.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…