Print this page

19 деца ще се обучават в паралелката от 17 септември

Таня Грозданова

За пръв път в общинско училище ще има първи клас, който ще се обучава по системата Монтесори. Паралелката се открива през новата учебна 2018/2019-а година в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в район „Западен“, съобщи в интервю* пред Под тепето зам.-кметът по “Oбразование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество” на Община Пловдив Стефан Стоянов.

На 17 септември – първия учебен ден , 19 първолаци ще прекрачат прага на школото в Западен. Това са основно деца, които са били в детски градини, въвели системата на Мария Монтесори.  

Учителите Мирела Черняева, Донка Вълканова, Албена, Фиданска, Веселина Георгиева и директорката Таня Николова са квалифицирани Монтесори преподаватели за предучилищна и начална училищна възраст. Така СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ се превръща в първото от българските обществени училища, което предлага такава възможност. В момента в България има само две учебни заведения, които прилагат този подход в Бургас и София, но частни.

Това е огромно предизвикателство, коментира зам.-кметът Стефан Стоянов. И припомни, че първата група преподаватели по Монтесори в Пловдив започна да се обучава преди по-малко от 3 години.

 

*Цялото интервю със Стефан Стоянов, по повод първия учебен ден, очаквайте по-късно.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…