Излезе подобно на басейн съоръжение от по-ранната сграда, вероятно е било част от езически храм

Археолозите разкриха цялото външно лице на апсидата на раннохристиянската катедрала на Филипопол

Иво Дернев


Подобно на басейн съоръжение, част от по-ранната сграда под Епископската базилика, разкриха археолозите, които работят по разгадаването на всички тайни на изумителния обект. То се намира в централната част и впечатлява с изключително здравото и качествено строителство. По-старата от базиликата зидария излезе при продължаващите сондажни проучвания на терен.


Първоначално разширихме сондаж №8, който беше започнат миналата година, за да проследим тази дъговидно повиваща структура, която се намира под сградата на Епископската базилика. Имаме някаква идея за функцията на тази овална сграда. Първоначално я характеризирахме като басейн и засега данните, които имаме, до голяма степен потвърждават първото ни становище. Тъй като се оказа нещо много масивно- зидария с широчина около 1.30м. в каменен кожух отвън. Отвътре е тухлена зидария, изключително добре изработена, с фугировка между тухлите до ходовото ниво, а след него имаме една хидрофобна хоросанова замазка. Подовото ниво на съоръжението също е облицовано с тухли. Над 50 процента съм сигурна, че става въпрос за басейн, каза за Под тепето на обекта днес ръководителят на археологическите разкопки Жени Танкова. Хубавото е, че имаме уверението на нашите инвеститори от Фондация „Америка за България”, че когато защитното покритие е готово, ще ни се даде възможност почти половината от това съоръжение да бъде разкрито. Като повдигнем хоросановото ниво ще можем да бъдем абсолютно категорични за функцията му. Но явно то е синхронно с тази правоъгълна по-ранна сграда, която също е ситуирана както в централния кораб, така и в северния и южния. Установихме размерите на тази елипсовидна, овална постройка- дълга е 15 метра, широка е около 9.60 и е ситуирана в центъра на правоъгълната сграда, която се намира под Базиликата, уточни Танкова. Според много специалисти, въпросната по-ранна от базиликата сграда, вероятно е била езически храм.


Екипът на Жени Танкова има да се похвали и с нещо друго. Разкрито е цялото външно лице на апсидата на самата раннохристиянска катедрала. Автентичната зидария на полукръглата издатина на гигантската антична сграда, в която се е намирал олтарът и презвитериумът, вече дава чисто визуални представи за впечатляващия мащаб на храма. Може да се види и пипне. И видимо доказва колко качествено е било римското строителство, целящо да издържа векове наред.  


Най-после вече категорично можем да знаем  размерите на апсидата, тъй като хващаме и връзката със северния стилобат. Констатираме, че е фундирана много дълбоко, много масивна структура е, с един отстъп, който е около 60 сантиметра. Той се прави за още по-голяма стабилност. В самата основа под земята имаме следи от така наречената сантрачна система, която е точно на границата на основата и вече видимата част на Базиликата, което също се прави с цел по-голяма стабилност и укрепване. До преди няколко години се смяташе, че сантрачната система е позната едва ли не само в Средновековието, но още втори-трети век е ползвана и от римляните, разясни Жени Танкова.


Тя допълни, че по външното лице на абсидата има следи и от тухлени контрафорси, които също са имали за цел укрепването на сградата. Явно става въпрос за много, много масивна постройка, която е била на два етажа, допълни ръководителят на разкопките.  

Археолозите ще работят на терен до края на октомври, ако не се яви нещо непредвидено. Така че може да се очакват още изненади от Епископската базилика на Филипопол.


 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…