Националния филмов център заложи на „Вездесъщият“ за български претендент за Награда на филмовата академия на САЩ

Филм на родения в Пловдив режисьор Илиян Джевелеков ще е българският претендент за Оскар.  "Вездесъщият" е заснет по сценарий на Матей Константинов и Илиян Джевелеков и разказва историята на писател и шеф на рекламна агенция, който постепенно се вманиачава да следи всички около себе си със скрити. Решението е на комисия от Националния филмов център с председател Владимир Андреев, като изборът е бил сред 13 ленти.

Илиян е роден на 10 май 1966 година в Пловдив. Учи психология в Софийския университет. Завършва кино и тв режисура в Националната академия за театрално и филмово изкуство в класа на акад. Людмил Стайков. В периода на следването си работи като режисьор в студентска програма “КУ-КУ”. През 1993 г. филмът на Илиян Джевелеков “Искам да съм свободен” печели награда за най-добър късометражен филм на Международния филмов фестивал “Златна роза” във Варна. От 1994 до 2000 г. работи като продуцент и режисьор в компанията “Ку-ку филм”. През 2001 г. заедно с Георги Димитров и Матей Константинов Джевелеков основава продуцентската компания "Мирамар филм", която е сред продуцентите на "Вездесъщият". Джевелеков е режисьор на десетки реклами и няколко документални филма, сред които "Куба е музика" (2009).

 

"Вездесъщият" е вторият му игрален филм след успешния дебютен "Love.net" през 2011 г. Лентата спечели Голямата награда на 35-ия Фестивал на българския игрален филм "Златна роза" за пълнометражен филм, както и наградите на публиката и кинокритиката.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…