Има една проста истина, която се отнася до всеки. Това в което влагате енергията си, определя качеството ви на живот.

Ако има едно общо нещо между супер успешните хора, то е, че са прекалено заети, за да си губят времето с неща, които не ги приближават до постигане на целите им. Ако искате да сте част от успешните хора, добра идея е да започнете като придобиете най-важните им навици.

Това се простира отвъд навици като носенето на тетрадка като Ричард Брансън или медитация като Стив Джобс. Става въпрос за бизнес-ориентирани навици, които ви принуждават да пренасочите мозъка си и да погледнете по-отблизо дали енергията ви захранва задължение или актив за вашето бъдеще.

Ето четири неща, за които успешните хора никога не си хабят енергията.

Не таят ненавист

Илон Мъск казва: „Животът е прекалено кратък за дългосрочна ненавист.“ Може да е трудно да забравим нещо, което е имало негативен ефект върху живота ни, но колкото повече мислим за него, толкова повече енергия то краде от това, което е наистина важно.

Ще забележите, че успешни хора като Опра или Бил Гейтс никога не се тормозят с неща като обида и омраза. В почти всяко интервю или изявление те предлагат съвет или мотивация. Ненавистта и злобата не са нищо друго освен негативност, така че колкото по-скоро се отървете от тях, толкова по-добре ще бъде вашият възглед за живота.

Не мислят на дребно

Когато Ричард Брансън и съпругата му разбират, че полетът им до Пуерто Рико е отменен, на пръв поглед нямат много опции. Докато другите пътници се оплакват, Брансън резервира малък самолет и продава всяко място за 39 долара на останалите пасажери, за да плати наема.

Мисленето на едро е просто нещо, което успешните предприемачи правят. Докато всички останали се стремят да предлагат по-ниска цена или малко по-добро обслужване от останалите, хората, които мислят на едро са съсредоточени върху създаването на съвсем нови неща, които могат да променят света.

На повечето хора не им идва отвътре да мислят като успешни предприемачи, но можете да тренирате ума си да мисли нестандартно. Стив Джобс стимулира творческото си мислене, като се гмурва във всякакви несвързани теми, само за да се появи след години с новаторска идея. „Творчеството е просто да свързваш нещата,“ казва той.

Не се оплакват и не обвиняват другите

Успешните хора са склонни да вярват, че държат живота си изцяло в свои ръце и оплакванията само отслабват тяхната сила и самооценка. Те нямат време да се оплакват от това, което се е объркало, или да обвиняват другите. Лидерите прекарват 5% от времето си върху проблема и 95% върху решението.

Освен това оплакванията пренасочват мозъка ви да приема всичко негативно и увеличават нивата на хормона кортизол, който причинява стрес. Така че спрете да обвинявате и да се оплаквате и бъдете по-позитивни. Животът може да не върви винаги както очаквате, но най-доброто, което можете да направите, е да е да възползвате максимално от това, което имате.

Не остават в зоната си на комфорта

Елинор Рузвелт е казала: „Отнема също толкова енергия да мечтаеш, колкото и да планираш.“ Вместо да хабите време и енергия за мечти и желания, може да работите за постигане на целите си. Факт е, че ако останете в границите на това, което ви е познато и удобно, всичко ще си остане същото. А това е просто скучно.

Успешни хора като Илон Мъск винаги са готови да заложат всичко и да рискуват, за да израснат. Иначе Tesla и SpaceX нямаше да съществуват.

Така че научете се да напускате зоната си на комфорт. Предприемете нови предизвикателства, търсете нови преживявания и активно се включвайте в неудобни дейности, които имат потенциала да прераснат в нещо страхотно.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…