Print this page

Един от осиновените през миналата година бездомници бе доведен на празника от новата си стопанка

78 изоставени кучета са намерили нови семейства в Пловдив от началото на годината

Таня Грозданова

Това е Мрънчо, той официално има ново семейство от Първи юни миналата година. Новата му стопанка го доведе днес в Общинския приют за кучета, за да отбележи с хората, които са ги събрали Международния ден за защита на животните.

4-ти октомври е денят, в който милиони природозащитници по цял свят и организации за закрила на животните отбелязват Световния ден за защита на животните. Началото му е поставено през далечната 1931 г. от участниците в международен конгрес на еколозите, проведен във Флоренция. Датата е избрана и заради католическия празник, посветен на св. Франциск – покровител на животните и природата. Денят обаче се чества по целия свят с убежденията, без разлика от религия, вяра и политика, заради обединяващата любов всички живи същества.

Това е Айра, водия Цвета, която се надява скоро да ѝ намери нов дом. Айра е открита от младата жена в кашон край Марково, още не прогледнала и натикана вътре с 4 братя и сестри, които вече са осиновени.

Докато Айра се гали с всяко дете, което я погледне, един малчуган ми разказва неговата история. „Аз искам да си купим куче, обаче мама казва, че са скъпи. Обяснявам ѝ, че тук са безплатни, а тя пак – не, неразбирам?!“

Опитвам се да запазя авторитета на мама и излизам с версията, че тя знае как кучетата, отглеждани в апартамент са нещастни. Той веднага ме контрира с въпроса „А тук да не би да са щастливи.“

И в кучешкото сиропиталище има привилегировани, този например, е Талисмана и има право да се разхожда на свобода. Оглежда изложбата с рисунки, есе и стихове на приятели на приюта от община Марица – децата от Народно Читалище „Архангел Андонов 1928 г.“, с. Царимир и ОУ „Граф Николай Игнатиев“, с. Граф Игнатиево.

После минава покрай тематичния базар с участието на слънчевите деца от Сдружение „Паралелен свят“, чийто майки са изработили тематични сувенири с благотворителна цел и си проси дъвкалка от ученичките от ПГО „Ана Май“, които ги изработват на място.

Ученици от Национална гимназия по сценични и екранни изкуства в Пловдив творят цветно настроение по стените на новоизграденото бебешко отделение в приюта.

За празника всички 80 жители на приюта получиха безплатен кръвен тест за диабет, подарен от Пловдивско киноложко дружество.

Във финалното събитие на кампанията „Месец в помощ на животните и хората, които ги обичат“ до края на работното време ще има още забавни работилници, демонстрации и съвети на ветеринари. Може да гледате и филма на БНТ – Пловдив, посветен на работата на приюта. Официални гости на празника бяха председателят на Общинския съвет Савина Петкова и заместник-кметът Розалин Петков.

Още снимки вижте в Под тепето.

 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…