11-класниците Емилиян и Богомила участват в благотворителна фотоизложба, която разказва за експедицията

Четирима журналисти и един художник съпреживяха невероятното приключение и също се включиха със свои снимки, за да подпомогнат социална инициатива на Клуба на консулите под тепетата

Соня Попова

Богомила и Емилиян са 11-класници от Пловдив, които преди дни се завърнаха от едно незабравимо пътуване. Определят го като „пътешествие във времето“. Те изкачиха връх Немрут в южната ни съседка, облечени във фланелки с емблемата на Пловдив 2019.  Развяха българския флаг и разказаха за най-стария жив град в Европа – Пловдив, който през 2019 година ще е културната столица на Стария континент. Разказът им чуха техни връстници от Турция, Бразилия, Мексико, Парагвай, Аржентина и Тайван.

Емилиян Вълчев и Богомила Калчева от Пловдив бяха участници в XIX-я поход за мир 2018-а. Домакини на събитието са Ротариклуб „Немруд“ в Адъяман, които близо 20 години посрещат младежи в неравностойно положение от цял свят и заедно покоряват  митичната и величествена планина Немрут – един от забележителните паметници на елинистичния период и обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

 

Емо учи в специалността „Декор“ в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив и има говорен дефект. Той е страхотен художник, носител е на награда на Министерството на културата, затова от училището препоръчват именно него като участник в проекта. Три от картините си Емил подарли на организаторите на инициативата, а те пък зарадвали с една от тях малката Шейма, която е с двигателни проблеми и също е изкачила върха.

Боги има затруднения със слуха, учи в Професионалната гимназия по туризъм и се очертава като много добър млад майстор-сладкар. „Това е невероятно място, като омагьосана съм”, написала на върха девойката.

Двамата споделят, че  да вдигнеш ръце към слънцето на височина 2150 метра  надморска височина на митичната планина Немрут и да извикаш „И аз успях!” е  невероятното приключение, докосване до боговете и попиване на хиляди години човешка история. Децата благодарят за подкрепата на: Българо-турския литературен клуб и Генералното консулство на Република Турция в Пловдив, както и на ротарианците под тепетата.

„Идеолог на проекта е дългогодишната директорка на училище за деца с увреждания в Адъяман – Сонгюл Йондер.  Този проект дава сили на всеки един да покаже, че може да стигне до боговете. Немрут е паметник на световното културно наследство и покоряването му изпълва с енергия,“ разказа Жорж Трак, който е бил ръководител на българската група по време на XIX-я Поход на мира.

Немрут е предпочетен, тъй като планината не е тежка за изкачване и дава възможност и на трудно подвижни младежи да покорят върха, на който се намира в планинската част на Анадола и е увенчан с пирамида – гробница на Антиох. Тя е заобиколена от статуи, високи 9 метра, изобразяващи, както самия него, така и божества, въплътени в глава на орел или лъв. В култов надпис, Антиох, който управлява между 69 и 36 г. пр.н.е., декларира, че е построил мястото за вековете и идните поколение като благодарност към боговете и своите предшественици.

Групата е успяла в същия ден да посети и може би най-значимото откритие на модерната археология, който се намира в местността Гьобекли тепе. Там има изумителен храмов комплекс, открит случайно през 1994 година от турски овчар, а немският археолог Клаус Шмид организира началните разкопки. Първата постройка в Гьобекли тепе е издигната някъде около 10 000 г.пр.н.е, изпреварвайки Стоунхендж с цели 7000 години. „Храмовият комплекс е безспорно доказателство, че човешката цивилизация съществува от много по-отдавна, отколкото сме предполагали досега”, уточни Жорж Трак.

Още подробности и снимки вижте в Под тепето.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…