Гостите и домакините им от Френската гимназия живяха, учиха и работиха по проект заедно цяла седмица в града на тепетата

Гимназистите научиха още, че многото дрехи, които притежават допълнително замърсяват околната среда

Таня Грозданова

През изминалата седмица гимназисти от Френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент – Екзюпери“ (ФЕГ)в Пловдив посрещнаха свои връстници от Испания и Франция.

Елитната пловдивска гимназия си партнира с гимназия „Вожла“, гр. Шамбери, Франция и гимназия „ Ес Тиера де Алваргонзалез“, гр. Кинтанар де ла Сиера, Испания. Трите училища се свързват чрез програма „Еразъм +“ на Европейския съюз и работят заедно от година по проект „ Отговорно потребителство”. Темата е пряко обвързана с идеята за устойчивото развитие.  Гимназията ни бе домакин на първата работна среща през ноември 2017 г., през март пловдивските тийнейджъри посетиха испанските си приятели, а в средата на октомври отново се събраха тук.

В Испания нашите ученици презентирали нови типове брашно, които изместват генномодифицираните и приготвили по съставени от тях здравословни рецепти сладки.

„Много ни помогна за това сътрудничество Университета по хранителни технологии. Един техен проект за Здравословна хлебарница и сладкарница съвпадна с нашия проект и много добре се получиха нещата, защото нашите ученици фактически имаха възможност да направят при тях рецептите, които бяха избрали,“ разказа пред репортер на Под тепето координаторът на проекта във ФЕГ г-жа Гергана Душилова.

Децата направили и онлайн тест за добри хранителни навици у младите хора. Резултатите от теста показали, че положението не е страшно – гимназистите ни са на добро средно ниво. Повечето от тях получили насоки как да подобрят хранителните си навици.

Целта на проекта е да развие адекватни потребителски навици у учениците с помощта на метода за учене чрез опита в сферата на здравословното хранене и потреблението и производството на текстил, както и да повиши нивото на тяхната образователна мотивация, езиковата компетентност, комуникационни и презентационни умения и способността им за работа в екип.

„Тази година темата на проекта е отговорно потребление на текстил. Ние установихме, че едно от най-важните неща за съвременните млади хора е начинът, по които се обличат и произтичащата от това свръхпродукция и свръхпотребление на дрехи. Те разбраха, че текстилната индустрия не е толкова безопасна. Тя е класирана като втора по замърсяване на околната среда след автомобилите,“ разказва Гергана.

Още подробности ще намерите в Под тепето

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…