Независмо кой начин на придвижване сте избрали, екипът на единствения дигитален гид в Пловдив ви пожелава приятен престой и да откриете своето тайно кътче под тепетата

Пловдив е едно от най – големите туристически явления напоследък и привлича огромен брой туристи. В една от статиите си сме разгледали доста подробно, , но тук ни се иска да бъдем малко по – специфични.

Поради малкия брой полети, които се изпълняват на летище Крумово, близо до Пловдив, голяма част от пристигащите в страната ни кацат на софийската аерогара. Тук идва и моментът, в който се чудим кой транспорт би бил най – удобен и колко ще ни струва.

Разбира се, най – лесният вариант е с автомобил. Той може да бъде собствен, да помолите приятел или в случай, че сте турист – да вземете под наем. На територията на летището може да се възползвате от услугите на най – различни представителства на рент а кар компании. Повечето от тях са доста известни имена в бранша и могат да ви гарантират добри цени, лесна и бърза резервация онлайн или по телефон и понякога специални промоции и предложения. Офисите на компаниите се намират непосредствено след изхода от митнически контрол в салон "Пристигащи" и на двата терминала.

Споменахме за такситата и че с тях може да се придвижите в града, но по договаряне е възможно да постигнете консесус и за цена до града под тепетата (или до София). Сравнително стандартна тарифа е между 90 – 120 лв. Това е и най – скъпият възможен вариант. Нашият съвет тук би бил да не се предоверявате и да използвате само лицензирани таксиметрови услуги.

Следваща опция е да ползвате железопътния транспорт. От летището до цетралната жп гара може да стигнете освен с такси, също така и с метро. С прекачване от линия 1 на линия 2 на метростанция „Сердика” за по-малко от половин час се достига от летището до Централна автогара - София и Централна ж.п. гара. Връзка с железопътния транспорт е възможна и чрез отстоящата на две метроспирки от Летище София метростанция „Искърско шосе“. На едноименната спирка се прави връзка с влаковете по направленията София – Пловдив и София - Карлово. Метростанцията на Летище София се намира в източната част на Терминал 2. За да стигнете до нея следвайте синята линия върху подовата настилка в обществена зона на Терминал 2.Между двата терминала е осигурен безплатен летищен транспорт.

Автобусният превоз също не трябва да се пропуска, когато разглеждате различните възможности. В България като цяло той е по – бърз от влаковите превози. Връзката Пловдив – София е на всеки час. До софиийската автогара може да стигнете по гореописания маршрут с метрото. Имайте предвид, че ако пътувате от Пловдив за столицата организацията на този вид  транспорт е малко по – различна. Сутрешните автобуси (включително този в 12 часа) тръгват от Автогара Юг и билетът е по – скъп с 4 лева. Курсовете следобед се изпълняват от друга фирма и началната точка е пред централния вход на жп гара Пловдив. Билетът е на цена 9.40 лева. Обикновено пътят до София отнема около час и половина, като това много зависи от състоянието на трафика в конкретния час. В случай че гоните полет, съветваме ви да си предвидите достатъчно време.

За край оставяме и един по нетрадиционен начин на пътуване, а именно споделеното. В интернет пространството има немалко групи, в които хора (непознати и приятели) се групират според маршрута и използват един автомобил. В тях се осъществява директна връзка с други пътуващи, уточняват се удобна начална и крайна точка и цена. По този начин може да спестите пари, време, гориво и да се запознаете с много готини хора. Пловдив – София и обратно е изключително популярен маршрут и често си има редовни пътуващи.

Независмо кой начин на придвижване сте избрали, екипът на единствения дигитален гид в Пловдив ви пожелава приятен престой и ще продължава да ви запознава с тайните кътчета и популярните места под тепетата.

Източник: Lost in Plovdiv

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…