Настани се в бившата сграда на Общината

При ухапване инжектира от 60 до 120 mg отрова, като 10 – 20 mg са смъртоносни за възрастен човек

Регионалният природонаучен е най-големият музей на Пловдив, който се помещава в първата сграда на Общината. Любимото място на любопитните към природата малки и големи пловдивчани, и гости на града продължава да се развива от 1960 година насам.

Един от най-новите и интересни експонати в зала „Земноводни и влечуги“ е небезивестната черна мамба (Dendroaspis polylepis), похвалиха се от екипа на доц. Огнян Тодоров. От музея изказват благодарности на Българското херпетологично дружество, което е дарило цели два препарата за колекцията.

Регионалният природонаучен музей в Пловдив напомня, чечерната мамба е най-голямата змия в Африка и най-бързата змия на Земята. Тя живее в откритите гористи местности и савани, окраската и е зеленикавокафява или тъмно сива, но най-характерно за нея е черното оцветяване на вътрешността на устата, заради което получава името си.

Мамбата проявява агресия, когато се почувства заплашена. Нападайки, тя леко издува шията си подобно на кобра. При ухапване инжектира от 60 до 120 mg отрова, като 10 – 20 mg са смъртоносни за възрастен човек. Леталният изход настъпва до 15 минути след ухапването, ако незабавно не бъде инжектирана противоотрова.
Видът не се смята за застрашен от изчезване, макар че местните хора биха убили мамба, когато могат. Нахлуването в естествените местообитания на черната мамба не само поставя вида под заплаха, но води и до увеличаване на опасните контакти на хората с нея.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…