На 6 ноември 1920 година Патриархът на българската литература идва в града под тепетата по покана на Инициативен комитет и е провъзгласен за почетен гражданин

Соня Попова

Дядо Вазов бе посрещнат с хляб и сол по стара национална традиция на площад Централен пред Военния клуб в Пловдив тази сутрин. Патриархът на българската литература бе докаран с  файтон по улица „Станционна“ и получи званието „Почете гражданин на Пловдив“.  На 6 ноември 1920 големият наш творец  идва в града под тепетата по покана на Инициативен комитет. Поводът за поканата е неговата 50-годишна творческа дейност.  Днес  – 98 години по-късно, в центъра на града Съюз за духовно възраждане на България направи възстановка на това паметно събитие.

Идването на Иван Вазов в града, който той нарича „мой втори роден“ е организирано тогава от Инициативен комитет с Недко Каблешков, член секретар Георги Кожухаров, членове Мутафчиев, полк. Расуканов, архимадрид Евтимий, о.з. ген. Богданов,…, Ст. Шишков, Ст. Обрейков и почитемият д-р Иван Кисяков – два пъти кмет на Пловдив в годините 1910 и 1923 г. На събитието е и тогавашният кмет на Пловдив Петър Шилев.

В деня преди посрещането комисия от трима души заминава за София, за да вземе със специален вагон поета. Друг екип от 50 човека заминава за Белово, за да приветства влизането на поета в Тракия. Влакът спира на гара Пловдив, Вазов е понесен на ръце от Комитета до приготвената колесница. Ескортират го членове на спортните дружества и военен оркестър. Шествието потегля в следния ред: Конната музика на Трети конен полк, ескадрон от Трети конен полк , духовенство и пр. Когато пристигат на площада Иван Вазов слиза от файтона и е приветстван от д-р Салчев.

Той обявява, че по решение на Общинският съвет Иван Вазов е прогласен за почетен гражданин на Пловдив и бившата улица „Станционна“ от този момент ще носи името Иван Вазов. А самият Иван Вазов произнася благодарствено слово, като се обръща към гражданите на Пловдив.

Пред стълбите на Военния клуб днес дядо Вазов получи почетното си гражданство от кмета, дръпна прочусвенто автентично слово и бе поздравен от децата от СОУ „Патриарх Евтимий“ с неговата песен „Де е България“.

В образа на Иван Вазов днес бе секретарят на Съюза Георги Караджов – бивш съдия,   преподавател в Пловдивския университет и режисьор. Водещ на възстановката бе председателят на Съюза Мария Герасова – журналист и писател.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…