×

Забележка

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/12665

Археолозите са попаднали на добре запазена база от колона

 

Сред новите открития са и по-късна стена от неизвестна сграда и основните на друга кръгла постройка

 

Продължение на колонадата на античния римски Форум разкриват археолозите на площад Централен, като част от цялостното преобразяване на тази зона в града. Успоредно с ремонта на автомобилния подлез на улица „Гладстон“ бяха рестартирани и дейностите по проучването на т.нар. Форум-Запад. Мащабни разкопки и голямо разширяване на зоната за проучване не се предвижда, но се работи върху част от терена, около която предстои архитектурна намеса. В близост се планира подход за разглеждане на разкопките, както и водна атракция.

 

До момента археолозите не са попаднали на големи изненади. В южна посока се разкрива продължението на стилобата – основата, върху която стъпва колонадата на форумния комплекс. Открита е добре запазена, но само в основата си, база за колона. В северния край на тази част от разкопките археолозите са попаднали на стена от средновековна сграда, която тепърва ще се анализира. Освен нея е открита и кръгла сграда, най-вероятно по-късна от времето на съществуване на Форума.

 

Работата на археолозите на терен продължава, като предстои и пълното анализиране на откритията в тази зона. По думите на кмета Иван Тотев, в следващите месеци ще се работи върху преобразяването на площада чрез различни намеси, най-вече чрез смяна на настилката. По-мащабни разкопки за изваждане на целия форумен комплекс засега не се планират.

Image Gallery

{gallery}12665{/gallery}

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…