Центърът по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив вече има първите научни постижения

Новият кампус на проекта Planta Syst ще е готов до 3 години

Таня Грозданова

Атлантически водорасли помагат на селскостопански култури да се адаптират към промените в климата. Това са първите резултати, постигнати в Пловдив от изследванията на екипа на научно-изследователския център по проекта Planta Syst. Това съобщи доц. д-р Цанко Гечев – координатор на проекта. С него разговаря Таня Грозданова в кулоарите на Общинския съвет, веднага след като съветниците дадоха зелена светлина за строителството на нов кампус, гласувайки безвъзмездно право на терен от над 20 декара в район „Тракия“.

Ето какво разказа той: "В момента работим с една ирландска компания Белатлантис, която е създала продукт на базата на атлантически водорасли. Когато с него се третират растенията те стават устойчиви към абиточини фактори като зашуване. Също така към окислителен стрес и някои други екстремни биотични фактори. Това е. Изследванията,които имаме са с домати и пипер. Те потвърждават, че растенията могат да станат по-устойчиви на зашуване и окислителен стрес, когато се третират с този продукт. Това е една абсолютно чиста, екологична технология, която е приложима за широк спектър от селскостопанско значими култури."

Подробности може да прочетете в Под тепето.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…