6000 частици от Пловдив, 816 ученици, 8 училища, 2 читалища, 5 доброволци, 1 изложба и безброй усмивки и нови приятелства - това е равносметката от проекта "Частици от Пловдив", реализиран от Народно читалище "Димитър Благоев - 2008 г. - град Пловдив" по Отворена покана "Читалища – общностно участие и иновации“ на Фондация “Пловдив 2019". Днес е последното мероприятие, с което официално се поставя край на проекта - изложба на пъзелите със забележителности от града под тепетата, която можете да видите в библиотеката на НЧ "Съвременник-1986".
 
Реализацията на проекта започна през месец май 2018 г. с фотографско заснемане на забележителности от Пловдив и изработване на 50 пъзела, всеки от които се състои от 120 части, т.е. общо 6000 частици от Пловдив. 
 
В продължение на няколко месеца петима доброволци организираха подреждане на пъзели под формата на образователна игра в редица училища в Пловдив и областта за учениците от първи до седми клас. През август бе проведено откриващото мероприятие в народно читалище "Съвременник-1986" под формата на състезание за историята на Пловдив. През септември екипът по проекта посети ОУ „Пенчо Славейков“ в кв. Столипиново. През октомври се състояха заниманията в ОУ „Райна Княгиня“- Пловдив и СУ "Васил Левски" - с. Маноле. През месец ноември бяха посетени ОУ "Гео Милев" - Пловдив, СУ „Св. Патриарх Евтимий“, СУ „Черноризец Храбър“. 
 
Организаторите с гордост съобщават, че поради прекрасните резултати в училищата и добрите отзиви за проекта, с тях са се свързали още директорите на ОУ "Гео Милев" - с. Белозем и ОУ „Д-р Петър Берон“ - с. Чалъкови, които също са станали част от "Частици от Пловдив" през месец ноември. Те се радват, че са успели да включат с голямо желание и ентусиазъм толкова много деца в инициативата от календара на Европейска столица на културата 2019.
 
Радваме се, че предизвикахме такъв интерес у децата, че ги накарахме да говорят за Пловдив и ги стимулирахме да посещават нови, непознати за тях места от града ни, да се вглеждат повече в неговите архитектурни и културни ценности, обясни Вера Аврионова - координатор на проекта. Тя допълни, че макар проектът да приключва, частиците от Пловдив ще продължат да "обикалят" из града ни и да радват още от децата на Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…