В навечерието на българското домакинство на европейската програма „Културна столица на Европа“, студенти от различни специалности се събират на конференция с българистична проблематика в Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ – Виена.

Над 50 участници от 17 университета и образователни институции от Атина, Белград, Берлин, Братислава, Будапеща, Букурещ, Венеция, Виена, Дъблин, Киев, Комотини, Лондон, Любляна, Мелитопол, Фрайбург ще дискутират върху темата на тазгодишната пета поред интердисциплинарна конференция за студенти – бакалаври, магистри и докторанти: „България и европейското културно наследство“.

Конференцията е един добър пример за междуинституционално сътрудничество.

Инициатори и организатори на тази вече станала традиционна среща са Българският културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена, Славянският семинар на Университета „Алберт Лудвиг“ – Фрайбург, Германия, и Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“.

Партньори са Българският лекторат към Института по славистика – Виенски университет, Министерството на образованието и науката и прилежащите му лекторати в чуждестранни университети (Атина, Белград, Берлин, Братислава, Букурещ, Будапеща, Дъблин,  Киев, Комотини, Лондон, Любляна, Мелитопол, Сегед, Фрайбург), Национално издателство за образование и наука „Аз Буки“ и Südosteuropa-Gesellschaft e.V. Конференцията се провежда под патронажа на Министерството на културата – България.

Конференцията ще бъде открита официално на 7 декември от Н. Пр. д-р Иван Сираков, Извънреден и пълномощен посланик на Република България в Австрия, от госпожа Наталия Михалевска, директор на  дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа” на Министерството на образоването и науката, и от доц. д-р Румяна Конева, която като бивш лектор по български език, литература и култура в Университета Фрайбург и настоящ директор на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“,  е особено пристрастна към темата за разпространението на българския език и българската култура в чужбина.

Идеята на конференцията е да се активизира интересът към страната ни от млади чуждестранни лингвисти, културолози, социолози, политолози, изкуствоведи и още специалисти от различни области на хуманитарното знание, за съграждането на един положителен образ на България. Намерението е и да се подкрепят и насърчат изследванията върху уникалния и същевременно европейски характер на българската култура, като интересът се посее у най-младите изследователи, пред които предстои да градят своята научна и професионална кариера. По-амбициозната цел на проекта е да се сподели една „добра практика“ за популяризиране на българската култура в чужбина чрез посредничеството на млади нейни „посланици“ – студенти и докторанти в различни области на знанието – и в колаборация с българските културни институти в чужбина.

Тази година младите учени ще представят своите визии в области като: България и Европейският съюз, културен трансфер и идентичност, българската идентичност между традициите и европейското настояще, мултикултурализъм: традиции, настояще, перспективи;миграционни процеси, мигриращи мотиви/теми в литературата /езика/ изкуството и културата, митове и стереотипи в българската култура, езикът като медиатор или граница, България в медиите и в политическия дискурс.

В станалата традиционна съпътстваща културна програма тази година ще бъдат представени преводи на Димитър Камбуров от ирландската авторка Ейлиш ни Гуивна, която посещава неговите курсове по български език, и книгата на Соня Тодорова „Незнайните образи хорски“.

Ще бъде осъществена и премиерата на сборника „Културен трансфер и българска идентичност“, Национално издателство „Аз Буки“, 2018. Сборникът представя доклади на студенти и докторанти от четвъртото поредно издание на конференцията, осъществено през декември 2017 г.

Изданието е осъществено благодарение на подкрепата на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Славянския семинар на Университета Фрайбург, БКИ „Дом Витгенщайн“ във Виена и НИОН „Аз -Буки“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…