Всички твърдят, че искат да четат повече, но не всеки го прави. Четенето все пак отнема време, а напоследък сме по-заети от всякога. В свободното си време имаме нужда от занимания, които са едновременно приятни и стимулиращи, а съвременният свят предлага толкова много забавления – вълнуващи сериали, пристрастяващи компютърни игри, вдигащи пулса тренировки, интригуващи подкасти… Нищо чудно, че четенето често остава „за по-късно“.

Четенето обаче по нищо не отстъпва на всички тези занимания. Ако ви трябва допълнителна мотивация да направите това „по-късно“ сега, ето ви четири добри причини.

Четенето намалява стреса

Четенето не просто ви успокоява, то ви успокоява по-добре от физически упражнения, слушане на музика или релаксиране с чаша чай. Поне според изследване на психолога д-р Дейвид Люис. Само шест минути прекарани в четене могат да намалят нивата на стрес с една трета, което облекчава сърцето и кръвоносната система и може да удължи живота.

Четенето може да предотврати болестта на Алцхаймер

Ако цените ума си, четенето е перфектен избор за забавление. Не само защото най-ценните уроци не се научават в училище или на работа, а от книгите, но и защото редовното четене може да намали шанса за развитие на болест на Алцхаймер. Стимулиращи ума занимания като четенето на книга или писането на писмо тренират тези части от мозъка, които показват колко силна ще бъде паметта ви по-късно в живота. Така че започнете да четете още сега и ще имате остър ум в бъдеще.

Стимулира щастието и удовлетвореността от живота

Хората, които четат много са по-щастливи, защото според проучванията книгите предоставят по-комплексни образи за живота на другите и следователно по-добра перспектива за собствения живот. Това може да ви помогне да запазите равновесие и да сте наясно с възможностите си. А това ви прави по-щастливи.

Четенето (особено на художествена литература) увеличава емпатията и емоционалната интелигентност

Романите са толкова невероятни, защото чрез историите, които разказват, ни позволяват да живеем много животи. Влюбваме се в героите и ги мразим, тъгуваме и се радваме с тях. Това което им се случва ни държи в напрежение, разстройва ни, ядосва ни, вълнува ни… И всичко това не само прави ежедневието ни по-интересно, но и ни прави по-емоционално интелигентни. Редовното четене на стойностни книги ни научава да разбираме хората по-добре, да сме по-състрадателни и по-малко податливи на манипулации и дори ни помага да избягваме опасни ситуации. И ако си мислите, че за да се радвате на всички тези ползи, трябва да четете нон-стоп, грешите. Дори три часа на седмица са достатъчни.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…