Още с откриващото си събитие ресторант Central постави своя акцент върху българската традиционна кухня и предизвика вкусовите ни рецептори с гурме интерпретации

Разположен на едно от най-възловите места в Града под тепетата, точно над Главната улица и в подножието на Сахат тепе, ресторант Central впечатлява не само с перфектното си местоположение, но и с идеята да възроди българския вкус с иновативни подходи и рецепти.

Всички предложения от менюто са подбрани внимателно и с уважение към българските традиции. Пътят на създаването на всяко едно ястие или десерт е дълъг, вдъхновен от местната гастрономическа история и щедро напоен с многообразието от автентични вкусове, с които е израснал нашия народ. Според собствениците отличната храна се базира на превъзходното и безкомпромисно качество на използваните продукти. Те се селектират и доставят ексклузивно от малки ферми и стопанства. Вината също са изцяло български и подбрани от бутикови изби. Интересен акцент при напитките са крафт ракиите на „Исперих” с различни вкусове. Те се дестилират в медни колонни казани, което осигурява извличането на висококачествени ароматни дестилати, изчистени от метанол и цианиди. Затова ракиите са толкова меки, ароматни и пивки.

Ценителите на качественото месо са впечатлени от dry aged говеждия стек „Блек Ангъс”, който зрее на място в ресторанта, поставен в контролирана, хладилна среда. От ресторанта споделят тайната, че температурата трябва да бъде между 2,5 градуса по Целзий и точката на замръзване.  Ако е твърде топло,  месото ще се развали, а при твърде студено – ще замръзне и процесът на зреене ще спре. Влажността също трябва да се поддържа около 85%, за да се намали загубата на вода. Нужен е и постоянен въздушен поток около месото, което означава, че то трябва да бъде окачено в добре вентилирано пространство. Резултатът от процеса на зреене  винаги е по – ароматно и крехко месо. Зреенето позволява на естествените ензими да разграждат твърдата съединителна тъкан и водата да се изпари, което концентрира аромата. Специално за ресторанта се доставя прясно месо от български телета, отглеждани в чист и спокоен планински район, далече от шума и замърсения въздух във фермата на ”Омая ранч”.

Наред с изисканите рецепти, в Central ще откриете и храните, които очаквате, че само баба може да сготви. Особено тези от вас, които имат родственици в родопския район около Пловдив, ще се припознаят във вкуса на качамакa с пръжки. Ястие от миналото, приготвяно преди десетилетия от недоимък с царевично брашно, днес вече бива презентирано в по-модерен вариант и свидетелства за пореден път, че новото често е „доброто забравено старо”. От десертите няма как да не отличим сладкия салам и  баницата с локум и орехи, които мнозина от нас най-вероятно си спомнят като вкусотията, която похапвахме в уютно ухаещата селска кухня на баба и дядо.

Една от най-новите тенденции в кулинарния бранш са и фино приготвените дреболии, извисени до степен „гурме” –  сърца, дробчета и други, приготвени по- най-разнообразни начини. Задължително изпробвайте бумбарът, който е легендарен пловдивски специалитет. Глезена храна, нуждаеща се от дълго старание, а и голям майсторлък. Посветените в тайната пазят секретно рецептата на Бумбарника, който дълго време се е помещавал в бившия хотел „Тримонциум”, а Central ще ви изкушат със собствена интерпретация.

Феновете на скарата също няма да останат разочаровани, защото ексклузивно за ресторанта каймата се приготвя по специална рецепта като съставки и пропорции, а всеки познавач ще оцени подобаващо добре овкусеното кебапче или кюфте. От предястията ще отличим конския суджук, чието месо, макар и нетрадиционно за нашите географски ширини, по някои елементи превъзхожда дори свинското и говеждото в полезна хранителна стойност.

Ресторантът разполага и с втора зала, което е много подходяща за провеждане на събития в по-тесен кръг, дегустационни беседи и частни мероприятия.

С нетърпение очакваме и по-топлите дни, когато двете открити тераси разкриват прекрасна гледка към най-дългата пешеходна улица в Европа и тълпите туристи, дошли да разгледат шестия най-стар град в света и да потънат в неповторимата атмосфера, съчетаваща вкусна кухня, древни забележителности и многобройни места за развлечение и релакс.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…