Когато става въпрос за важни професионални умения, обикновено се сещаме за програмиране, владеене на различни софтуери и други подобни компетенции, които варират според сферата на работа. Но независимо с какво се занимавате, така наречените „меки умения“, като водене на преговори, мотивиране на екипа и поддържане на добри отношения, са не по-малко важни за  успеха.

Вижте петте меки умения, върху които да поработите, ако искате да изпъкнете в офиса.

Отговорност

Като добър лидер (и добър работник) е важно да приемате отговорно ролята си, върху каквото и да работите. Това означава също така да обръщате внимание на общата картина – когато приключите с вашата част от задачата, да се уверите, че и другите части ще бъдат свършени. Това показва, че ви е грижа за работата, която вършите, за резултатите, както и за бъдещето на вашата компания или организация.

Лидерски умения

Дори и да не сте на ръководна позиция, лидерските умения могат да ви помогнат да изпълнявате по-добре работата си и да развиете по-добра „осъзнатост“ за професионалната си среда.

Лидерството не означава просто да казвате на хората какво да правят. То е да ги убедите, че вашите идеи си заслужава да бъдат следвани, да им представите образ, който е надежден и убедителен. Също така лидерството означава да накарате другите хора да вършат собствената си работа по-добре. Добрият лидер е този, който подкрепя околните и изкарва най-доброто от тях.

Комуникация

Може и да изглежда просто, но слушането е умение, което се използва (и владее) изключително малко. Фактът, че хората просто чакат своя ред да говорят, важи с особена сила на работното място. Но ако успеете за известно време да оставите егото си настрана и да чуете какво имат да кажат другите, може да подобрите работната си среда и същевременно да се отличите като отговорен човек, с когото се работи лесно. Човек средно задържа вниманието си само осем секунди. Което означава, че ако само подобрите тези осем секунди, вече имате предимство.

Емоционален коефициент

Емоционалният коефициент е едно от по-абстрактните умения в този списък, но в общи линии се отнася до способността да разбирате собствените си чувства и да ги имате предвид, когато вземате решения. Да разбирате, че когато сте прекалено изплашени, тъжни или ядосани на работа, накрая вземате грешните решения.

Дори може да не знаете каква емоция изпитвате. Хората например често бъркат гнева и тъгата, което само усложнява проблема. Но ако успеете да разберете и да приемете чувствата си, можете да използвате това умение, когато преследвате целите си.

Разрешаване на проблеми

Тук не става въпрос само за разрешаване на проблеми, а за разрешаването им независимо от всичко. Това означава да се справяте с неочакваните препятствия, с липсата на ресурси и всичко останало, с което може да се сблъскате на работа. Това е готвачът, който измисля нова рецепта, когато му доставят грешните продукти, или учителят, който кара учениците си да се интересуват от литература, като използва текстове на рап песни.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…