Любимите места на тийнейджърите в Града на тепетата

Даниела Калчева, стажант*

Пловдив е град, в който човек може да открие всичко, което търси. От спиращите дъха гледки от тепетата – до освежаващите разходки в парка. За всекиго има по нещо. Зависи какво човек търси. Тук ще ви представим топ три на най-посещаваните места от младите хора в Града на седемте хълма.

Централният парк

За никого не е изненада, че едно от най-предпочитаните места от младото поколение е Цар-Симеоновата градина, наричана още „Зеленото сърце на града“. Тя е подходяща за срещи, разходки и отдих под прохладната сянка на дърветата. Паркът е предпочитан и от любителите на скейтборда и ролерите, които запълват свободното си време в каране и практикуване на любимото хоби. Цар-Симеоновата градина си остава и най-любимата локация, където човек може да седне с приятели на някоя пейка и да прекара един прекрасен ден сред природата.

Множеството фонтани внасят допълнителен елемент на свежест в  парка.  Докато повечето хора се стичат към Пеещите фонтани, за да се насладят на шоуто, има и такива, които предпочитат по-малките, но неотстъпващи по красота фонтани в Цар-Симеоновата градина. Един такъв е този на гръцката богиня на земеделието Деметра. Той  се намира на едно много спокойно и в същото време романтично място, привличащо към себе си заради своята уютна и спокойна атмосфера, далеч от глъчката, която се носи от Главната улица и по-централната част на парка.

Капана

Духът на Капана завладява всеки, който пристъпи в него. Той е едно от местата, където, разхождайки се из тесните криволичещи улички, ще се натъкнете на множество младежи, които през свободното си време се срещат с приятели и пият кафе в някое от заведенията. Капана привлича със своята атмосфера все повече и повече туристи, които остават поразени от магията и специфичния дух, витаещ там. Много влогъри от чужбина казват, че кварталът на творческите индустрии е задължителен за посещение и че без съмнение ще се върнат там. Любими  заведения на младите  са „Котка и мишка“, „Паваж“ и „Барабана“ . За тях тийнейджърите споделят, че: „атмосферата е спокойна, хората са мили и позитивни. Местата са идеални за почивка и разпускане, а вечер и за забавление!”

Мола

За съвременните млади хора моловете са предпочитани за срещи на тийнейджърите. Всеки е привлечен от шопинг центровете по един или друг начин. За едни там е магазинът, в който могат да открият търсения от тях чифт обувки, например. Други са привлечени от прожекциите в киносалоните, а трети се отдават на сладка раздумка с приятели и отиват там, за да похапнат нещо вкусно и да прекарат един незабравим ден.

Но какво още правят младите? Селфитата в съблекалните на някои от най-големите брандове са популярна дейност сред тийнейджърите. А докато някои се забавляват, правейки си снимки, други се нареждат на опашка, за да си купят билет за филмовите прожекции . Не е изключено  в киносалоните да се натъкнете на хора, облечени по странен начин. Но спокойно, сигурно сте си купили билет за някой блокбъстър, а хората със странните дрехи са просто фенове, предрешени като своите любими герои. Кажете ми обаче, какво е един мол, ако няма книжарница? Книжарницата в Mall Plovdiv дава изключителна възможност на любителите читатели да почетат книга, докато си пият сутрешното кафе или следобедния чай. В последните години се наблюдава засилен интерес от страна на младото поколение към книгите. Затова нека никой не се изненадва, когато влезе в някоя книжарница и види група младежи, търсещи следващото си четиво.

*Даниела Калчева е лауреат на конкурса „Написано за Пловдив“, организиран от район „Централен“. Тя спечели  трето място с есето си „Пловдив – древен и вечен“, а част от награда ѝ е стаж в медиите Под тепето и Капана. Талантливата Дани е в 11 клас на Хуманитарната гимназия „Св.св. Кирил и Методий“.

Източник: Lostinplovdiv.com.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…