Прочутият датски режисьор даде старт на София Филм Фест в Пловдив

Препълнен салон за прожекцията на изключителния му филм “Щастливеца Пер”

Иво Дернев

Носителят на Оскар и две Златни палми от Кан Биле Аугуст има намерения да снима част от кадрите в бъдещия му филм за цар Борис III в Пловдив. Прочутият датски режисьор разкри идеята си преди да открие 14-то издание на София Филм Фест в Пловдив в Lucky Дом на киното. Аугуст даде старт на кино маратона с изключителната си творба „Щастливеца Пер” и излезе пред големия екран, за да поздрави публиката в препълнения салон. „Развълнуван съм да бъда тук”, каза на пловдивските киномани именитият кинаджия, режисирал „Къщата на духовете“ ,  „Клетниците“, „Нощен влак за Лисабон“ и много други.

Той разказа, че е поканен от български продуценти да работи по филм за цар Борис III у нас, като се очаква снимките да започнат догодина. Лентата ще се казва „Добрият цар” и ще разказва за Борис III, за Втората световна война и за българите в контекста на драматичните събития от миналия век.

През целия ден вчера Аугуст е бил на разходка из Пловдив, за да съчетае полезното с приятното. Оглеждал е естествени декори в града за снимките на „Добрият цар”, заедно с председателя на “ФИПРЕССИ” Клаус Едер и проф. Божидар Манов.

Пред публиката в Лъки Клаус Едер сподели, че не е в Пловдив за първи път. „Гледах филмът „Козият рог” в началото на 70-те години на голям фестивал и се влюбих в него. Това беше първият български филм, на който бях попадал. Така започнах да гледам българско кино. Дойдох първо в София, а после и в Пловдив, за да се запозная с Катя Паскалева. Написах книга за българското кино. България е малка страна, която има прекрасна кинематография”, каза Клаус Едер.

Преди прожекцията на поредния си шедьовър „Щастливеца Пер” режисьорът Биле Аугуст разказа, че това е бил един от най-дългите му творчески процеси. „Преди 8 години стартирах този проект. Когато правиш един толкова скъп филм се нуждаеш от големи звезди. Аз обаче имах рядката свобода да избирам когото си искам и работих с почти непознати актьори- лицата им са по-чисти и по-въздействащи”, обясни Биле Аугуст.

Очаквайте интервю с големия режисьор

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…