„От Испания до Аржентина“, който ще бъде представен на 3 май 2019 г. в Античния театър в Пловдив

Водещият аржентински танго хореограф и изпълнител Диего Окампо от няколко дни работи с ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, с директор Емилия Арабаджиева. Диего Окампо гостува в Града под тепетата  в ролята си на хореограф и музикален директор на спектакъла „От Испания до Аржентина“, който ще бъде представен на 3 май 2019 г. в Античния театър в Пловдив. Той идва, за да подготви участието в представлението на ученици от класа на Зоя Капон. Диего Окампо ще работи с учениците, които ще имат честта да излязат на една сцена със световни звезди на фламенкото и тангото като Сара Хименес, Кармен Камачо, Рафаел Рамирес, Карина Колмейро и самия Диего Окампо.

За Диего Окампо

Диего Окампо е роден в Буенос Айрес. Бил е танцьор в Националния театър Сервантес в Буенос Айрес. Работил е в Ню Йорк, с Академията на Филаделфия и Център за изследвания на Бродуей. През последните години той работи и живее в Париж, където има собствена школа и е търсен преподавател и танго хореограф. Партнира си с водещи танго изпълнителки като Силвия Фуентес, Еладия Кордоба, Сандрин Наваро и Карина Колмейро, която също ще видим в Пловдив. Той е един от основателите на прочутите танго фестивали в Париж “Renctontres musicales de tango agrentin” („Музикални срещи с аржентинското танго“) и “Le printemps de tango” („Танго пролет“). Развива своя стил, като експериментира с традиционното танго, използвайки вариации на митичното Tango Embrace. Той създава нов подход към танца във всички негови измерения и вярва, че тангото не е просто танц, а форма на музикално и театрално изразяване.

За спектакъла „От Испания до Аржентина“

Спектакълът „От Испания до Аржентина“ събира уникална формация от топ-танцьори и музиканти от Испания, Аржентина и Франция, които ще поведат публиката по следите на любовта в музикално-поетичното представление. Вдъхновението за него идва от танго пиесите на аржентинеца Астор Пиацола,  фламенко класиките на Мануел де Файя и поезията на Федерико Гарсия Лорка, Хулио Кортасар, Алфонсина Сторни, Хорасио Ферер.

В танц, музика и поезия ще бъде представена история за път и открития, за любов и свобода. „Никога не е късно да счупиш оковите на ежедневието и да тръгнеш без посока в търсене на истинското си “аз”, живо и туптящо“ – казват за спектакъла организаторите от Асоциация за културен обмен „Арт галерия Константин“ – Франция. Асоциацията организира концерти и изложби в галерия „Константин“ в парижкото предградие Вердерон, както и в Пловдив и София, като насърчава културния обмен между България и Франция, и подкрепя развитието на млади таланти.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…