Всеки участник си тръгва със снимка от палубата на „Дръзки“ или редом до Джон Атанасов

Капитани, мореплаватели, опълченци и генерали, променили хода на историята ни, ще бъдат представени по един различен начин във фотоколажно ателие “Сподели историята“. Събитието е с вход свободен и ще се проведе на 16 април от 16.00 до 19.00 часа в СКЛАД в рамките на програмата на Европейска столица на културата.  За 5 минути, на място всеки желаещ ще бъде сниман в специална дигитална среда и колажиран до хората, с които всички ние се гордеем. Създадената снимка-фотоколаж, ще бъде принтирана на момента, за да бъде отнесена за спомен.

Ателието е подходящо за ученици, също семейства с деца и дава възможност те да се запознаят с историите на великите българи, повлияли на цивилизацията ни като Джон Атанасов – бащата на световната компютърна революция, Стамен Григоров – откривателят на Lacto bacterium bulgaricum, Виден Табаков – почетен професор на НАСА,  пилотът Асен Йорданов и много други.

Присъстващите ще разберат повече и за българските открития като „въздушната възглавница”, безжичния телефонен апарат със секретар, първия български моторен самолет, миночистачен уред за взривяване на химически мини, апаратура за откриване и записване на сеизмични и звукови вълни. Ще се видят и историите в снимки на първото противозачатъчно хапче, първия безжичен сърдечен монитор в света и първия цифров часовник.  За привържениците на военно-морската история ще има виртуално качване на палубата на миненосеца  „Дръзки“, който е нанесъл решаващия удар срещу турския крайцер „Хамидие“ през Балканската война, преживяване на буря в Норвежко море на палубата на „Миджур“ и управление на кораб до капитан Филев, и Цар Борис III с лодката му.

Водещи на ателието е екип на организаторите от Център Алос: д-р Любен Кулелиев (арт-педагог и фотограф), Боян Бахрин (фотограф) и Росица Маринова (модератор). За уникалните фотоколажи ще бъдат използвани фотографии от фондoвете на Национален Политехнически Музей – София, Военноморски музей – Варна, Регионален исторически музей – Кюстендил и Регионален етнографски музей – Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…