Паркът става разказвач на приказки с осем светлинни инсталации

Иво Дернев

Цар-Симеоновата градина ще посрещне третото издание на фестивала на светлината LUMMIX. В две поредни вечери, петък и събота, художници ще превърнат парка в светлинна галерия с общо осем инсталации, няколко по-малки творчески намеси и музика.

Искаме градината да стане разказвач на приказки, обясни художественият директор на проекта Емил Миразчиев. Шест творци и лабораторията на ArtToday са разработили специално за фестивала свои работи, които ще променят атмосферата в зелената зона в петък и събота. Миразчиев уточни, че проектът не търси ефекта на струпване на техника с идеята за създаване на тотална атракция, а залага на художественото съдържание. Паралелно със светлинното шоу в Цар-Симеоновата градина, фестивалът гостува и в Столипиново. Там, върху три метални гаража на улица Ландос, ще кацнат три светлинни ангела.

Немската изгряваща звезда в съвременното изкуство Кристина Морено- Калма идва специално от Германия, за да изненада пловдивчани и гостите на града с 3D мапинг върху Военния клуб. На две места в парка ще има кратки музикални намеси със светлинни ефекти, а инсталациите на Севдалина Кочевска, Осман Юсеинов, Лора Пармакова, Цветелина Ангелова, Емил Миразчиев и ArtToday Labл ще бъдат разположени в различни зони в градината. Освен това ще има светещи топки на много места в зелената зона, като дори лампите в парка ще бъдат облечени в зелени ръкави от плат във формата на чушка и ще променят светлинно атмосферата.

Осман Юсеинов е подготвил две инсталации за участието си в LUMMIX- Път и Отвъд. За първи път участвам в такъв проект и за мен бе голямо предизвикателство, обясни художникът.

Всяка работа е съобразена специално с градината. Ужасно трудно е да правиш светлинна инсталация, тъй като работиш със съвършено различни материали, подчерта Севдалина Кочевска, която ще се представи с творбата си Стани звезда.

Моята работа се казва Дом. С нея представям личното си усещане, когато наблюдавам стотиците светещи прозорци вечер и топлината, които те излъчватт. Не съм използвала енергийни източници, а фолио, което поглъща и отразява светлината. Инсталацията ми е пасивно-интерактивна и ще представлява пътека край Пеещите фонтани, по която хората ще могат да минават, обясни художникът Лора Пармакова.

Паркът ще е най-силният елемент, а творците ще го допълват и ще променят усещането, каза на финал Емил Миразчиев. И покани всички пловдивчани в петък вечер, в 20 часа, в Цар-Симеоновата градина, за да бъде даден старт на третото издание на фестивала на светлината LUMMIX, който е част от програмата на Пловдив Европейска столица на културата 2019.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…