На трапезата се слага риба и кадаиф

Католиците и протестантите празнуват Великден

Символите на Цветница са два – цвете и змей в езическите обичай . Цветето говори за пролетта, растежа, красотата, символизира младостта и радостта.

Змеят  е символ на тъмнината и небето, дъжда и водата. За него съществува интересна легенда:

Неговата сила е безмерна и с лекота отнася любимата си. Той се влюбва в най-личната мома, но я прави нещастна, защото, независимо дали ще я отведе или остави сред хората, тя умира. Той използва нощта, за да се преправи на красив момък и да излъже някоя девойка. На залюбената от него мома се забранява къпането, ресането на косата, ходенето по хора и кладенци и пременянето. Тя може и знае всичко, но не казва нищо, защото змеят й е забранил. Ако той разбере, че родителите на девойката са решили да я женят, веднага я отнася и никой не я вижда повече. Неговата любов трябва да се лекува – пие се змеева билка, на болната се бае и се прекадява с билки.

Ако някъде настъпи дълга и мъчителна суша, значи в околността се е заселил чужд змей. През нощта, когато всички спят, мъжете от селото, в пълно мълчание и голи, излизат да обикалят селото в търсене на змея. Накрая се пречистват в реката.

Цветница е църковен християнски празник. На този ден се изпълняват интересни български обичаи, изпълнени с радост, красота и символика. Празнува се в неделя, след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Вая, Цветна неделя, Куклинден или Палмова неделя. Всички вярващи посещават празничната църковна литургия с върбови клонки, букети от здравец и други пролетни цветя, защото денят е посветен на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Върбовите венчета се осветяват от свещеника и се отнасят вкъщи, пред домашната икона, където носят здраве и благоденствие.

Въпреки че е по време на Великите пости, на Цветница е позволено на празничната трапеза да се поднесе риба и за десерт-кадаиф. 

Празнува се както в православната, така и в католическата и протестантската църква. 

Този ден е празник на всички хора, кръстени на цветя, нека да им е честит и да им носи щастие, успех, любов и здраве!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…