Героите на писателя и на карикатуриста надзъртат от стените в Балабановата къща

Иво Дернев

Николай Хайтов и Борис Димовски се събраха отново, като в доброто старо време, в Стария град. Пътищата на писателя и карикатуриста отново се преплетоха. Този път поводът е годината на Хайтов, в която България чества век от рождението му. Двамата съселяни от родопското Яворово и техните герои надзъртат и намигат от стените в Балабановата къща в една изключителна изложба, която трябва да бъде видяна. Тя бе открита снощи от куратора арх. Здравец Хайтов, внучката на Николай Хайтов- Елена, и разбира се много ценители на творчеството на двамата големи.

Изложбата е замислена и реализирана с помощта на общината, ОИ „Старинен Пловдив” и фондация „Памет”, с подкрепата на Министерството на културата. Тя е поклон създадените седем филма по писания на Николай Хайтов. „Защо Димовски и Хайтов? Те са заедно от деца, родени в село Яворово. 30 години работят рамо до рамо в списание „Родопи”, където Димовски е художник, а Хайтов е редактор. Дружбата между тях продължава до края”, обясни Здравец Хайтов. Всъщност, видно от изложбата, приятелството между Хайтов и Димовски е безкрайно. То е вечно, тъй като и двамата живеят с завещаното от тях културно наследство.

„Хайтов и Димовски си приличат по непреклонния си характер по отношение на неправдата и кривиците”, допълни арх. Здравец Хайтов.

В изложбата с шаржове на Борис Димовски могат да бъдат видени множеството му карикатури на негови колеги депутати от Народното събрание от времето, когато той бе законотворец. Както и рисунки на приятелите му от творческата интелигенция. Преди да дойде в Пловдив изложбата е била в Народното събрание в подкрепа на изкуството с послание към парламентаристите да увеличат бюджета за култура и да се поправи закона за дарителството.

„С тази ретроспективна изложба на тези двама родопчани се вглеждаме в нашата идентичност, която ни помага да вървим напред в едно толкова шарено семейство- Европейския съюз”, каза на финал кураторът арх. Здравец Хайтов.

Още снимки вижте в Под тепето.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…