Дипломати от 20 държави отправиха пожелания за толерантност, общо бъдеще и заедност под защитната конструкция на бъдещия музей

Посланията им бяха обединени около думите на Васил Левски до Любен Каравелов– „Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност“

Иво Дернев  

Посланици от цял свят обединиха ЗАЕДНО усилия с кмета Иван Тотев и почистиха най-изящното мозаечно изображение на Епископската базилика на Филипопол- сцената с разкошния паун с разперена опашка. Дипломати от 20 държави хванаха четките днес, след като преди това отправиха пожелания за толерантност, общо бъдеще, разбирателство, уважение и единство. Всяко от посланията, което звуча на собствения език на посланиците, на български и на английски, ще бъде гравирано в стена до бъдещия вход на музея, който ще бъде открит през септември. Споделените ценности обединиха представителите на дипломатическите мисии на Австрия, Албания, Великобритания, Гърция, Дания, Израел, Испания, Ирландия, Италия, Кипър, Косово, Словакия, Словения, САЩ, Румъния, Финландия, Франция, Чехия, Швейцария и представителството на Европейската комисия за България. Всеки от тях завеща свързана със страната си сентеция, която ще остане за следващите поколения на входа на бъдещия музеен център. Първото послание, което избра екипът на Фондация „Америка за България” и около което се обединиха всички други, бяха думите на Васил Левски до Любен Каравелов– „Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност“.

„Градена камъче по камъче и ръка за ръка, Епископската базилика на Филипопол ще отвори врати през септември тази година след стотици години на почти непрекъснато съществуване. Общо място за поколенията на няколко века и паметник на приемствеността между различни времена и култури, новата й сграда ще представи реставрираните великолепни мозаечни подове, колоните и всички открити архитектурни елементи на една от най-големите раннохристиянски базилики в Европа в нов културен, общностен и образователен център”, подчертаха организаторите на церемонията от Фондация „Америка за България”, която финансира може би най-важния проект за града в последните години, в партньорство с общината. Общите действия на фондацията и администрацията бяха дадени като отличен пример за публично-частно партньорство.

„Щастлив съм да бъде в този момент тук. Огромен респект към вашата подкрепа към този изключително важен за Пловдив, България и света проект”, обърна се кметът Иван Тотев към Нанси Шилър, президент на “Америка за България”, към борда на директорите на фондацията и към целия й екип. „Този проект е плод на труда и куража на много хора, плод на екипна работа. Благодаря на Нанси Шилър, която е двигател на проекта, и на проектантите заради това, че ще можем да разкажем историята на това място, което най-добре пресъздава историята на самия град. Град, който е символ на толерантност и респект към различните вярвания и националности. Нашето послание от името на Пловдив ще бъде „Заедно””, каза Иван Тотев.

„Красотата и богатството на българската история скоро ще блеснат в Епископската базилика. Вярваме, че Епископската базилика на Филипопол ще се превърне не само в удивителна историческа забележителност, но ще бъде културен, туристически и общностен център, а отправените послания ще вдъхновяват много поколения напред”, сподели президентът на „Америка за България” Нанси Шилър. „България е известна със своята толерантност още от времето на Търновската конституция, където се казва, че всеки роб, независимо от пол, вяра и народност, става свободен, щом стъпи на българска земя. Спасяването на евреите показа истинският характер на българите- тях никой не може да ги принуди мразят”, допълни Нанси Шилър в словото си.

Всеки един от посланиците завеща на Епископската базилика пожелание за толерантност, любов, след което дипломатите се включиха в реставрационните дейности директно на терен. На финал си пожелаха всички да бъдат ЗАЕДНО на откриването на музея в края на септември.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…