Народна библиотека „Иван Вазов“ връчи традиционните си награди „Читател от 5 до 105“, които са и част от програмата на „Пловдив чете“. Наред с граждани и читатели, на събитието присъстваха деца от мрежата на читателските детски клубове „Бисерче вълшебно“ към фондация „Детски книги“ с председател Вал Стоева.

Най-бурни аплодисменти получиха двете сестри Виктория и Каролин Стратеви, съответно на 4 и 1 година, чиито родители са въвели децата си още от самото раждане в библиотеката. Редовно те си избират книжките в Детския отдел, а родителите им ги четат и разглеждат заедно с тях картинките. Силно впечатление е направило на библиотекарките, че децата не само връщат взетото навреме, но и в изряден вид.

Валери Иванов на 4 години през 2019  отново е  „Читател на годината“ след като грабна приза и през 2018 г. Почти не минава ден да не посети читалнята на Детския отдел  с майка си. Показва постоянен интерес към триизмерните книги за природата.

С разнообразни жанрови интереси се отличава Антон Луканов на 14 г., също отличен. Неговият поглед е насочен от класически и съвременни детско-юношески романи /Емил Конрад, Джеф Кини…/ до фентъзи /Джоан Ролинг, Рик Риърдън…/, исторически, приключенски и криминални заглавия.

За „Читател на годината“ бе обявен и доц. д-р Камен Станев, който работи в Кирило-Методиевския научен център на БАН. Интересите му в областта на историята и археологията по българските земи през средновековието, историческите география и демография го правят верен поклонник на НБ „Иван Вазов“ вече повече от тридесет години. В думите си на благодарност доц. д-р Камен Станев изказа възхищението и благодарността си от фондовете и служителите на библиотеката.

И един театровед се нареди сред читателите на годината – Катерина Георгиева. Освен от книгите, тя широко се възползва и от възможностите на отделите Изкуство и Краезнание.

На финала на церемонията, по повод на изложбата представена на първия етаж „Нарисувани думи“,  от името на Британския съвет към присъстващите се обърна Любов Костова. Тя сложи акцент върху илюстрацията като важна част от въздействието на книгата.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…