Момичето със слънчогледите на Майстора плува по Гребния канал в Пловдив (ГАЛЕРИЯ)

Снимки: Георги Матов

Един учител по рисуване от едно малко градче и децата, които е увлякъл в изкуството, превърнаха близо 5 декара площ от водната повърхност на Гребния канал в най-голямото платно за рисуване.

Стотици пловдивчани аплодираха в продължение на повече от десет минути впечатляващия мултимедиен спектакъл с плаващи и светещи картини на Владимир Димитров-Майстора на Гребната база в събота вечер.

Уникалният проект „Плаващи картини сред водата– провокирай въображението“ е дело на кюстендилската школата по рисуване „Новите майстори“, с преподавател Евгени Серафимов и под режисурата на Лозен Йорданов и е част от календара на Пловдив – Европейска столица на културата.

Идеята преплита съвременност и традиция, като пресъздава в иновативен танцов спектакъл емблематични творби на Владимир Димитров – Майстора на едно нива, а на второ те „оживяват“ като артистична инсталация върху водна повърхност.

Фрагменти от емблематичното "Момиче със слънчогледи" на Майстора плуваха в канала на Гребната база, като най-големият от инсталацията бе с площ 9 на 14 метра с изображението на девойката. Около него кръжаха гигантски слънчогледи, достигащи 6 на 7 метра. Елементите от тази творба са били пресъздадени със 120 литра боя от млади художници.

Другите картини на майстора бяха представени чрез съвременни технологии – лазери и диодни видеостени пред трибуните на Гребната база в Пловдив от танцуващи в народни носии девойки.

Цялата галерия със снимки на Георги Матов от спектакъла може да видите ТУК.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…