Баба винаги ми е казвала, че опазиш ли си корена, значи си свободен. А свободата не е просто да кажеш : ,,Омръзна ми от тази държава, махам се!“ и да тръгнеш. Напротив.  Да се заинатиш. Да останеш.. И сам да създадеш път – от корен до връх.

 

,,Възроден‘‘ е проект  с подчертана социална, екологична, етнологична, изследователска и творческа насоченост. Всичко започна миналото лято, в дядовата хижа, с един ютюбър и малко въображение.. Като инициатор на проекта не си поставих за цел просто да се потопим в прекрасната българска природа, битийност и полузабравена култура, а да направим нещо за нея. Да се опитаме да разкажем историите на хората, които живеят някъде там, забравени и забравили времето, да подпомогнем отцепените, да се влеем в труда на селяка, да се срещнем и работим  с онези младежи от малцинствените групи, които също имат мечти, умения и искат да опознаят света. Да отидем там, където няма пътища и пътеки и да оставим следа.

 

В рамките на три месеца, ние, 10-на млади пловдивчани, ще обиколим  10  забравени села от различни части на България със прекрасни природни забележителности, история, култура, които се нуждаят от подпомагане . Неинтегрираните малцинства, екологични проблеми, изолираност, липса на инфраструктура и достъпност, обезлюдяване са едни от основните проблеми на българското село. А идеята на този проект е именно тръгването по онзи изконен път на човека към корена му, към предисторията на своето пребъдване и докосването му до всевечните човешки ценности.

 

,, Тук на Балканите нещата се случват безгравитийно. И всички се мразим. Гърците-сърбите, сърбите-македонците… а всички поотделно мразят българите. И по-интересното е, че и българите помежду си се ненавиждаме.“ Думите са на Георги Куфов. В едно общество, в което всеки е свободен електрон и мисли от банкнотата до монетата в джоба си не е учудващо, че общество всъщност няма.  То се е обезформило от повтарящата се пропаганда на времето, само по себе си несъществуващо в инерцията на едно такова човешко съществуване. Но има едно нещо наречено ген и още едно, наречено памет. И в такива моменти, в които се питаш къде е мястото сред абсурда и хаоса, те те викат. И ти трябва да тръгнеш. Да промениш. Да изградиш наново над твърдите основи, които най-малкото исторически са доказали, че след всяка тегоба и превратност остават непоклатими. Не смятаме, че можем да променим цялото общество. Но можем да създадем общност. Такава, която ще притегля с жизнената сила на сплотеността.

 

Всъщност, ние от ,,Възроден“ искаме да разберем какво е родина. Тук не става въпрос за иронична пропаганда на политически памфлети или туристически ентусиазъм. Искаме да се върнем. Да разберем. Да открием. Защото в онези села из дълбоките ни планини е нашият корен и никой и нищо не може да го откъсне.

 

Можете да ни подкрепите :

 

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

https://www.facebook.com/%D0%92%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD-318494505712805/

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…