Двата смесени хора изнесоха вълнуващ концерт пред препълнената зала „Съединение” в Деня на независимостта на Америка и Празника на Гарнизон Пловдив (ВИДЕО и СНИМКИ)

Соня Попова

„Ню Амстердам Сингърс” днес е известен като един от водещите аматьорски хорове в Ню Йорк. Под ръководството на своя диригент и музикален директор Клара Лонгстрет, той има вече 52 сезона на сцената. Американските изпълнители са на 17-ото си лятно турне, което преминава и през четири български града – Варна, Велико Търново, Пловдив и София. По странно или нарочно стечение на обстоятелствата концертът им в града под тепетата съвпадна с датата 4 юли, когато зад Океана чествата Деня на независимостта, а ние тук отбелязваме Празника на Гарнизон Пловдив.

Съвпадението даде възможност на мъжете и жените с пагони да се насладят на ангелогласния хор, докато чакаха да започне зарята на площад Съединение. Пред вратата на Регионалния исторически музей и във фоайето също се присъединяваха любопитни уши, тъй като едноименната зала не можа да събере желаещите да присъстват на конецрта.

И това е обяснимо защото пловдивският хор „Гаудеамус“, като своеобразни домакини излязоха първи на сцената и заедно с Нюйоркският „Ню Амстердам Сингърс“ разкриха зашеметяващата акустика на Историческия музей под тепетата – сградата, рожба на италианския архитект Пиетро Монатни, която е строена за Народно събрание на Източна Румелия.

 

Американците бяха впечатлени от българската история и култура, а публиката от техния талант и отдаденост на това, което творят.

Смесеният гостуващ хор изпълни избрана европейска и американска музика, както и фолклорни песни и спиричуъли. Хор „Ню Амстердам Сингърс” е акапелен и изпълнява широк спектър музика – от XVI-ти век до съвременна, включително създадена специално за тях.

Академичен смесен хор „Гаудеамус“, с директор Весела Гелева бе посрещнат топло от американските си колеги, които бурно ги аплодираха.

„Щастливи сме да бъдем в Пловдив. След завръщането си в Съединените щати ще разказваме впечатленията си за вашата древната история и за съвременната култура, представена чрез богатата хорова и танцова традиция,” споделиха хористите.

Двата смесени хора бяха аплодирани от група холандски туристи в Пловдив, които се насладиха на концерта докрай, избягвайки жегата между пешеходните турове в града под тепетата.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…